Βενιζέλος: Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις

Βενιζέλος: Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας είναι ο στόχος του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει από χθες ο Κύκλος Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου. Και ήταν άκρως ενθαρρυντικό πως, καίτοι το θέμα του συνεδρίου ακούγεται θεωρητικό, συγκέντρωσε χθες πλήθος κόσμου, όπως και πολιτικών απ’ όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου (Αδ. Γεωργιάδης, Ανδ. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Β. Κεγκέρογλου, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Μαυρωτάς, Γ. Φλωρίδης, Στ. Ξεκαλάκης κ.ά.). Στοιχείο, που καταδεικνύει την κοινή αγωνία για το μέλλον της χώρας και τη συναινετική διάθεση που υπάρχει προκειμένου η διάδοχη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία.

Αυτό ήταν άλλωστε και το κεντρικό πνεύμα της παρέμβασης του κ. Βενιζέλου. Τόνισε ότι, για να γυρίσει η σελίδα, «το πρώτο βήμα είναι οι βουλευτικές εκλογές, η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών και μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει τις εξελίξεις».

Ο κ. Βενιζέλος, όμως, είπε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. «Χρειάζονται», τόνισε, «ευρύτερες θεσμικές συναινέσεις για την ανάδειξη του νέου ΠτΔ στις αρχές του 2020 (180 ψήφοι) και η σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος (200 ψήφοι)». Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βενιζέλος περιγράφει με τόσο σαφή τρόπο τις δύο εθνικές υποχρεώσεις που κατά την άποψή του έχουν τα κόμματα του κεντρώου χώρου για να μην εμπλακεί η χώρα σε μια πρωτοφανή πολιτική περιπέτεια. Πρώτον, να προσφέρουν στον Κυρ. Μητσοτάκη τη συναίνεσή τους για να αλλάξει επί το πλειοψηφικότερον ο εκλογικός νόμος και να μην καταστεί η καταστροφική απλή αναλογική πάγιο εκλογικό σύστημα και, δεύτερον, να βρουν κοινή λύση με τη Ν.Δ. ως προς τον διάδοχο του κ. Παυλόπουλου για να μην εκβιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι εκλογές όπως το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή