Η αναθεώρηση στο προσκήνιο από ΣΥΡΙΖΑ

Η αναθεώρηση στο προσκήνιο από ΣΥΡΙΖΑ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρότασή τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα παρουσιάσουν, μεθαύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη της ομάδας συνταγματολόγων και πολιτικών επιστημόνων που την κατήρτισαν, με τον συντονισμό του καθηγητή και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.  Οι συντάκτες της «Πρότασης για μια προοδευτική αναθεώρηση», καθηγητές Χρ. Βερναρδάκης, ο οποίος είναι και υπουργός Επικρατείας, Α. Δημητρόπουλος, Κ. Ζώρας, Η. Νικολόπουλος, Κ. Χρυσόγονος και ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος θα αναλύσουν τις προτεινόμενες αλλαγές και το σκεπτικό που τις διέπει.

Οι συντάκτες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ορισμένες από τις αλλαγές που καταθέτουν, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της ποινικής ασυλίας του πολιτικού προσωπικού, είναι υπερώριμες και μπορούν να έχουν τη στήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άλλα ζητήματα, που άπτονται θεμάτων του οικονομικού συντάγματος και των κοινωνικών δικαιωμάτων, εκ της φύσεώς τους προϋποθέτουν σύγκρουση επιχειρημάτων και συμφερόντων.

Η πρόταση έχει πέντε άξονες: μια νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση αν αποτύχει η Βουλή σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, τη λελογισμένη ενίσχυση αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, την καθιέρωση μέγιστου αριθμού θητειών για βουλευτές, την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη διακριτότητα Κράτους – Εκκλησία, όπου προτείνεται και η κατοχύρωση υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών. Ο τρίτος άξονας αφορά θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και προβλέπει ρυθμίσεις για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Στον τέταρτο άξονα, που αφορά την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου, περιλαμβάνονται οι προτάσεις για κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και αλλαγές στον τρόπο επιλογής των μελών των ανεξάρτητων αρχών και των κορυφών της Δικαιοσύνης. Ο πέμπτος άξονας αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για ρητή απαγόρευση άρσης του δημοσίου ελέγχου του νερού και της ενέργειας, κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για προστασία δημόσιας περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή