Αιχμηρός Σόιμπλε κατά Αλ. Τσίπρα

Αιχμηρός Σόιμπλε κατά Αλ. Τσίπρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει την τάση να παραπέμπει συνεχώς τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποτιμώντας έτσι και τον «σκληρό διαπραγματευτή» υπουργό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, άφησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέδριο του Bloomberg στο Βερολίνο.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επανέφερε το ενδεχόμενο παραπομπής της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον η λύση δεν είναι ικανοποιητική για την ελληνική πλευρά, ο κ. Σόιμπλε του έστελνε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να επενδύει ελπίδες σε μια τέτοια τακτική, καθώς το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών και αυτό πιστεύει ακράδαντα και η Αγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε στήριξε προσωπικά τον κ. Τσακαλώτο, ως άξιο διαπραγματευτή και επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί δεν τον εμπιστεύεται. Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «είναι ένας εξαίρετος υπουργός Οικονομικών και ένας διαπραγματευτής που με δυσκολεύει πολύ, αλλά παρ’ όλα αυτά ο Τσίπρας καλεί την καγκελάριο και η καγκελάριος λέει ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών, ο Ευκλείδης πρέπει να μιλήσει στον Βόλφγκανγκ και θα φθάσουν σε συμφωνία με κάποιον τρόπο. Και θα φθάσουμε σε συμφωνία την Πέμπτη, θα το δείτε».

Και πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τον υπουργό των Οικονομικών του για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι που δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε απορρίψει, έπειτα από επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, την πρόταση Σόιμπλε, για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η πρόταση που θα έρθει αύριο στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο, αναμένεται ότι θα είναι ίδια ως προς το βασικό της χαρακτηριστικό, τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς χρηματοδότηση. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε κάποιες μικρές έστω βελτιώσεις στο θέμα του χρέους, ώστε να μπορέσει να δικαιολογήσει την υιοθέτησή της.

Ιδανικά, η ελληνική πλευρά θα ήθελε μια διατύπωση, στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης, η οποία να αφήνει ανοικτό τον δρόμο για την ένταξη στο QE. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις πηγών κοντά στη Φρανκφούρτη αποκλείουν άμεση ένταξη των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και με μια καλή διατύπωση. Εκτός από τη γαλλική πρόταση, κλειδιά για την επίτευξη συμφωνίας, από τα οποία θα εξαρτήσει τη στάση της η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι τα εξής:

1. Το ύψος της δόσης. Μια υψηλή δόση (έχει αναφερθεί το ποσό των 9 – 9,5 δισ. ευρώ, έναντι της «κανονικής» δόσης των 7,5 – 8 δισ. ευρώ) θα διευκολύνει την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

2. Τα αναπτυξιακά κονδύλια. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια αναφορά στη χορήγηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση της ανάπτυξης. Κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει, όπως αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Ωστόσο, η σχετική επισήμανση δεν θα αφορά χορήγηση νέων κονδυλίων, αλλά για αξιοποίηση των ευκαιριών απορρόφησης των υπαρχόντων.

3. Το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την περίοδο του 3,5% του ΑΕΠ, που λήγει το 2022.Το αισιόδοξο σενάριο του ESM προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2 – 2,6% για την περίοδο έως το 2060 κατά μέσον όρο, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν είναι εφικτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή