Τα αίτια της κρίσης και η επόμενη μέρα

Τα αίτια της κρίσης και η επόμενη μέρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για να μπορέσουμε να ξαναονειρευτούμε, πρέπει να πάψουμε να φαντασιωνόμαστε». Ισως στη φράση αυτή του Στέλιου Ράμφου θα μπορούσε να συνοψισθεί το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου, που είχε στόχο να διαμορφώσει μια συνολική πρόταση για την Ελλάδα μετά την κρίση και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες με την παρουσία του Στ. Ράμφου σε μια δημόσια συζήτηση με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Και ήταν πράγματι ενδιαφέρουσα η συζήτηση, καθώς αναδείχθηκαν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης και όχι τα τετριμμένα που επαναλαμβάνουν συχνά πολιτικοί και τεχνοκράτες. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα φαίνεται να παρασύρθηκε ευχάριστα στην πρόκληση του Στ. Ράμφου να αποδώσει με εξωπολιτικούς όρους το σημερινό πρόβλημα. Και επικαλέστηκε ως απόδειξη της ανυπαρξίας διαπραγματευτικής στρατηγικής και στόχων του Αλ. Τσίπρα π.χ. τον αστεϊσμό του ότι θα φορέσει γραβάτα όταν θα λυθεί το θέμα του χρέους, χωρίς –όπως είπε– καν να αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός πως με τη δέσμευσή του αυτή αποδέχεται τη μεταγωγή του στη Δύση με όρους… σαλιάρας. Και για να γίνει ακόμη πιο σαφής, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήντησε πλέον τη χώρα να επαιτεί ελεημοσύνη από τους δανειστές της.

«Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο Ελληνας είναι με όρους “θέλω” και όχι όρους “είναι”, και το δυστύχημα για τη χώρα ήταν ότι οι πολιτικοί μας ικανοποιούν αυτά τα θέλω», ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του κ. Ράμφου. Και δεν δίστασε να στηλιτεύσει την ψηφοθηρική τακτική της παροχολογίας, την οποία εμφάνισε ως μία από τις σοβαρότερες αιτίες της κρίσης. Οπως είπε σε μια από τις φράσεις του που χειροκροτήθηκαν περισσότερο, «οι Ελληνες ψηφίζουν αυτούς που τους υπόσχονται τον παράδεισο και οι πολιτικοί δυστυχώς δεν αρνούνται να τους τον προσφέρουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή