Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τα ενεργειακά

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τα ενεργειακά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καινοτομίας και ενέργειας, με έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Eurasia Interconnector) και τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου ΕastMed, είναι αυτά που θα απασχολήσουν την τριμερή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Από χθες η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε «φρούριο», με την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής –όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης κορυφής– να αποτελεί «νεκρή ζώνη» που φυλάσσεται από ξηράς και θαλάσσης. «Αναχωρώ για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, που θα εστιάσει στην καινοτομία, την ενέργεια, την ασφάλεια και τη συνεργασία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη τριμερής συνάντηση κορυφής είχε γίνει στο Ισραήλ. 

Οι τρεις πρωθυπουργοί θα υπογράψουν τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, που θα αναφέρεται στην τριμερή συνεργασία τους στην ενέργεια, τις επικοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, στην καινοτομία και την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και για την τοποθέτηση οπτικής ίνας στο ηλεκτρικό καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει σε τηλεπικοινωνιακό επίπεδο τις τρεις χώρες και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σχετική προεργασία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε κατά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο Ισραήλ.

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τα ενεργειακά-1

Με μήκος 1.500 χιλιομέτρων το καλώδιο για τη διασύνδεση των τριών χωρών θα ποντιστεί σε βάθος 2.000 μέτρων και θα μεταφέρει ισχύ 2.000 MW. Η ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector φιλοδοξεί να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη –μέσω Κρήτης– περιλαμβάνοντας τρία επιμέρους project: τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου, τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης και τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Το έργο έχει περιληφθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCIs) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για επένδυση αρχικού προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, με στόχο το 50% να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια (Connecting Europe Facility). Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, το καλώδιο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται –το τμήμα Κύπρος – Ισραήλ– από το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019.

Θα ακολουθήσει το έργο της Κρήτης και στη συνέχεια η διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, για να είναι η διασύνδεση πλήρως λειτουργική μέχρι το 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης, που αποτελεί τμήμα του Eurasia Interconnector, δεν έρχεται σε αντίθεση με τη διασύνδεση που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας της Κρήτης. Παράγοντες της ελληνικής αγοράς ενέργειας, μάλιστα, έχουν προτείνει στις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τις συνέργειες που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των δύο διασυνδέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή