«Ξεχάστε τη Σύνοδο», διαμηνύει η Ευρωζώνη

«Ξεχάστε τη Σύνοδο», διαμηνύει η Ευρωζώνη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποιήσεις στην Αθήνα να μην επιχειρήσει να παρακάμψει το Eurogroup και να δοκιμάσει την τύχη της στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, διότι θα βγει χαμένη, απηύθυναν με κάθε τρόπο χθες πηγές των δανειστών, καθώς το παιχνίδι της εκατέρωθεν άσκησης πιέσεων κορυφωνόταν μέσω ανώνυμων δηλώσεων.

Η απάντηση Ευρωπαίου αξιωματούχου σε σχετική ερώτηση της «Κ» είναι ξεκάθαρη: «Αν δεν λυθεί σήμερα το θέμα, τότε θα συζητηθεί στο επόμενο  Εurogroup όπου εκεί η συμφωνία δεν θα είναι βελτιωμένη».

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και το Βερολίνο, όπου πηγές της καγκελαρίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πολιτική διαπραγμάτευση στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας. Οπως λένε χαρακτηριστικά, το ζήτημα ανήκει αυστηρά στις αρμοδιότητες του Eurogroup, «ένα μήνυμα που έχει μεταφερθεί με απόλυτη σαφήνεια» από την καγκελάριο. 

«Δεν θυμάμαι να έλυσε οποιοδήποτε πρόβλημα της Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής», έλεγε, εξάλλου, στην «Κ» άλλη πηγή των θεσμών, αντανακλώντας το γενικότερο πνεύμα από την πλευρά των δανειστών.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη και πως υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες από το προηγούμενο Eurogroup να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο με την προσδοκία να ολοκληρωθεί το Εurogroup με συμφωνία και να μην πάρει παράταση.

Συμφωνία προέβλεπε, εξάλλου, χθες και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Γεργκ Βάισμπεργκερ.

Το παιχνίδι των τελευταίων ωρών παίζεται στην εξεύρεση μιας διατύπωσης που θα μπορέσει να σώσει τα προσχήματα για όλες τις πλευρές, αν και επί της ουσίας δεν αναμένεται ουσιαστική μεταστροφή της Γερμανίας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί μια σειρά από προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο Λουξεμβούργο, οι οποίες θα εξετάσουν εναλλακτικές διατυπώσεις. Μία από αυτές τις εναλλακτικές περιέχει και στοιχεία της γαλλικής πρότασης, ανέφερε η πηγή των θεσμών, αποφεύγοντας όμως να προεξοφλήσει αν έχει ελπίδες ή όχι να περάσει. Ωστόσο, συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, τους οποίους επικαλείται σε χθεσινό ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, θεωρούν χάσιμο χρόνου την εμμονή στο γαλλικό σχέδιο. Από ελληνικής πλευράς, στο Λουξεμβούργο βρίσκονται από χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στην πρόταση της 22ας Μαΐου», έλεγε η πηγή των θεσμών στην «Κ», διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση η όποια διατύπωση να πάει κόντρα στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016, οι οποίες προέβλεπαν τη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης το 2018 «αν είναι απαραίτητο».

Η συγκεκριμένη διατύπωση ενοχλεί την ελληνική πλευρά, γιατί μια υπό όρους υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους δεν θα είναι πειστική για τις αγορές, αλλά και για την ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει, έστω και μελλοντικά, τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Πάντως, ούτως ή άλλως, επί της ουσίας δεν προβλέπεται άμεση ένταξη στο QE, ακόμη και με μια βελτιωμένη διατύπωση. Στην καλύτερη περίπτωση, θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Αλλα «γλυκαντικά», που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά και ίσως κρίνουν την απόφασή της σήμερα: το αναπτυξιακό πακέτο (από υφιστάμενους πόρους του ΕΣΠΑ) και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 (έως τότε θα είναι 3,5% του ΑΕΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή