Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: H ενέργεια πυλώνας της στρατηγικής συνεργασίας

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: H ενέργεια πυλώνας της στρατηγικής συνεργασίας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τους σημαντικότερους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μας είναι ο τομέας της ενέργειας, στον οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένων των γεωπολιτικών θέσεων των χωρών μας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Όπως σημείωσε η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος, αλλά και τα πιθανά νέα κοιτάσματα τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική στη συνεργασία των τριών χωρών, όχι μόνο για αυτές, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν στην επιτάχυνση των κοινών ενεργειών τους για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, του αγωγού East Med.

Επίσης, συζητήθηκε η ανάπτυξη του Eurasia Interconnector, που ενώνει τις τρεις χώρες και η δυνατότητα αξιοποίησης των ΑΠΕ.

O Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό του Ισράηλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου: 

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: H ενέργεια πυλώνας της στρατηγικής συνεργασίας-1

Από το τραπέζι δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό. Ο κ. Τσίπρας για το Κυπριακό είπε: 

«Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και ευχόμαστε όλοι να υπάρξει ανταπόκριση και από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να έχουμε στις 28 του Ιούνη, στη Γενεύη, μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες του Προέδρου Ανασταδσιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, που βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Σε σχέση με το Παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών, με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια. Ταυτόχρονα, σημείωσε το δικαίωμα του ισραηλινού λαού, όπως και των άλλων λαών της περιοχής, να ζει με ασφάλεια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη της περιοχής, τη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών.

«Τα επόμενα βήματα είναι πολύ φιλόδοξα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτή τη συνάντηση, θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Έμφαση Νετανιάχου στις σχέσεις και σε όσα ενώνουν τις τρεις χώρες

Στις σχέσεις των τριών χωρών, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, καθώς και σε όλα όσα τις ενώνουν, έδωσε έμφαση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από το κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας και αναφέροντας ότι ανυπομονεί για την επόμενη συνάντηση.

 

Ο κ. Νετανιάχου στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μέσα από τις διάφορες ενεργειακές μορφές, την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος και την ιδέα του East Med, η οποία «θα αποτελέσει πραγματική επανάσταση». Επιπλέον, έδωσε έμφαση στη συνεργασία στο επίπεδο των νέων ιδεών, την καινοτομία και το επιχειρείν «προς όφελος όλων των πολιτών».

 

Όπως σημείωσε, συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή Ισραηλινών, Κυπρίων και Ελλήνων φοιτητών, «για να δούμε πώς μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μαζί αυτήν την κουλτούρα καινοτομίας».

Nίκος Αναστασιάδης: Eπιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά

Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, περιγράφοντας το μήνυμα ακριβώς της Τριμερούς αυτής συνεργασίας και προσέθεσε:

Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών, σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των αρχηγών στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή