Προτροπή Παυλόπουλου προς Σόιμπλε για το χρέος

Προτροπή Παυλόπουλου προς Σόιμπλε για το χρέος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υλοποίησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα ήρθε πλέον η ώρα οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους», επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt, μέσω την οποίας –λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup– απηύθυνε νέα μηνύματα προς την πλευρά των εταίρων και των δανειστών της χώρας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε δε εκ νέου τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επιμονή του κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους. «Pacta sunt servanda, οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται –αυτό ισχύει και εν προκειμένω. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραβεί τα δικά του λεγόμενα», αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του. Σχετικά με το κατά πόσον μια απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι εφικτή πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο.

Οπως το θέτει, «ένας σοβαρός Ευρωπαίος όπως ο Β. Σόιμπλε θα ήθελε να πάρει τη σωστή απόφαση πριν από τις εκλογές». Σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική εικόνα που έχει η ελληνική κοινή γνώμη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και στο κατά πόσον ο Ελληνας Πρόεδρος τον θεωρεί «μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό», ο κ. Παυλόπουλος απαντά: «Ναι, και για τον λόγο αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα πράξει αυτό που είναι σωστό για την Ελλάδα και ολόκληρη την Eυρωζώνη. Θα ήταν κρίμα αν ο Β. Σόιμπλε ήταν ο μόνος που δεν θα τηρούσε να υπεσχημένα. Αυτό δεν θα άξιζε σε μια ηγετική φυσιογνωμία της Ευρώπης. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι ο κ. Σόιμπλε γνωρίζει τη σημασία που έχει ο ίδιος ως προσωπικότητα για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς και ότι πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Ολοι αυτοί βλέπουν την Ελλάδα όχι αποκομμένη από την Ευρώπη, αλλά πάντα εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί και στη Γαλλία ή την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ασκηθούμε στην αλληλεγγύη. Αυτό να δώσει δύναμη στην Ευρώπη», υπογραμμίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή