Ν.Δ.: «Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ»

Ν.Δ.: «Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβέρνηση έβαλε τον πήχυ ψηλά και πέρασε από κάτω. Δεν πέτυχε τους διακηρυγμένους στόχους της για γενναία ελάφρυνση του χρέους ούτε για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους μήνες. Το μόνο που πέτυχε, καλλιεργώντας υψηλές προσδοκίες και καθυστερώντας αδικαιολόγητα τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ήταν να φορτώσει τον λογαριασμό στους πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας. Σε αυτά, εξάλλου, στο «τέταρτο μνημόνιο» που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με μόνο αντάλλαγμα την οφειλόμενη δόση –«χαμηλότερη από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», όπως τονίζεται– και καμία ουσιαστική ρύθμιση για ελάφρυνση του χρέους, όπως η ίδια διακήρυττε, εστίασε την πρώτη της αντίδραση για το αποτέλεσμα του Eurogroup η Ν.Δ.

Η Πειραιώς υιοθέτησε υψηλούς τόνους υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση, παρά τους λεονταρισμούς της, πήρε ό,τι της έδωσαν, ενώ ψέγει τον πρωθυπουργό ότι οι επικοινωνιακές του μεθοδεύσεις δεν πείθουν κανέναν. Και αυτό διότι η χθεσινοβραδινή συμφωνία δεν διασφαλίζει ούτε την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στους επόμενους μήνες ούτε βελτιώνει ουσιαστικά τη συμφωνία που η κυβέρνηση απέρριψε μόλις προ τριών εβδομάδων στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, διαμηνύει η Πειραιώς. Παράλληλα, η Ν.Δ. αισθάνεται δικαιωμένη γιατί εξαρχής έκανε λόγο για επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με στόχευση το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε την εκταμίευση της δόσης και πέραν τούτου ουδέν ουσιαστικό. Για τη βιωσιμότητα του χρέους, εξάλλου, η Ν.Δ. επέμεινε εξαρχής στη δική της πρόταση, την οποία χαρακτηρίζει «εθνική», στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής και των σταθερών, χαμηλών επιτοκίων. Και φροντίζει να υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση, αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα, απεμπόλησε με την υπογραφή του κ. Τσίπρα, τόσο τον Μάιο του 2015 όσο και τον Μάιο του 2016, την ποσοτική απομείωση του χρέους και στη συνέχεια αποδέχθηκε ότι η συζήτηση για το χρέος μεταφέρεται για το τέλος του προγράμματος, στο 2018.

Παιδεία και ασφάλεια

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ – είχε προηγηθεί συνάντησή του προ ημερών με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κηρύξει «ανένδοτο» στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «πισωγύρισμα». Ιδιαιτέρως επέμεινε στην παρέμβαση για το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και στο ζήτημα του ασύλου, το οποίο ενέταξε προ ημερών στο ευρύτερο μέτωπο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. «Δυστυχώς παρατηρούμε σήμερα με μεγάλη ανησυχία ότι σε πολλά τριτοβάθμια ιδρύματα επανέρχεται ένα καθεστώς βίας και ανομίας που τελικά είναι εις βάρος των ιδρυμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η Ν.Δ. θα επιμείνει στο μέτωπο «νόμος και τάξη». Με αφορμή την κατάσταση στο Μενίδι, χθες συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα –παρουσία του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα– ο τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Τα στελέχη της Ν.Δ. επέμειναν στην ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή και του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών και στην ανάγκη να αλλάξει ο νόμος Παρασκευόπουλου στα θέματα της προσωρινής κράτησης για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και της ποινικής μεταχείρισης των ανήλικων εγκληματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή