ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα Δ. Βαλκάνια ανησυχούν τις ΗΠΑ

Τα Δ. Βαλκάνια ανησυχούν τις ΗΠΑ

Την ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής αμερικανικής παρουσίας στα Βαλκάνια, προκειμένου οι χώρες της περιοχής να μείνουν μακριά από την «κακόβουλη» ρωσική επιρροή αλλά και τη διείσδυση ισλαμιστικών πυρήνων που συνδέονται με το ISIS, επισήμανε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Χόιτ Μπράιαν Γι, ενώπιον της αρμόδιας υποεπιτροπής για την Ευρώπη και τη συνεργασία για την περιφερειακή ασφάλεια της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Το περιεχόμενο της κατάθεσης του σημαντικού διπλωμάτη, ο οποίος πρακτικά έδωσε τέλος στην πολύμηνη πολιτική κρίση στα Σκόπια, είναι ενδεικτικό για τις προθέσεις των ΗΠΑ να μη μειώσουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια. Στην κατάθεσή του, ο κ. Γι εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων στα Δυτικά Βαλκάνια που θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρές επιπτώσεις» όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η είσοδος των χωρών αυτών στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» θα μπορούσε, επί της αρχής, να τις σταθεροποιήσει.

Ο κ. Γι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενδημική διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια, δίχως να εξαιρέσει ούτε την Κροατία, χώρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πλέον. Ως πλέον ενδεικτικό παράδειγμα για το «πώς οι αδύναμοι θεσμοί μπορεί να παράγουν διαφθορά», ο κ. Γι ανέφερε την ΠΓΔΜ. Επέμεινε ιδιαίτερα στο σκάνδαλο υποκλοπής συνομιλιών που ξεκίνησε το 2015 και οδήγησε στη διετή κρίση που έληξε πριν από περίπου ένα μήνα. Ο κ. Γι εξέφρασε ιδιαίτερα την ανησυχία του για την έλλειψη θεσμών στη Βοσνία, κάτι που οδηγεί τόσο τους εθνικιστές ηγέτες των Σερβοβόσνιων αλλά και τους Βόσνιους και τους Κροατοβόσνιους στην προώθηση διχαστικών πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιστροφή στη βία.

Ως προς τη «ρωσική κακόβουλη επιρροή», όπως τη χαρακτήρισε, αυτή είναι –σύμφωνα με όσα είπε– καλυμμένη ή ημικαλυμμένη. Πρόκειται για υποστήριξη σε πολιτικά κόμματα, ομάδες, χαμηλού προφίλ επενδύσεις που «πραγματοποιούνται για να κτίσουν πολιτική επιρροή υπογείως, όλα αυτά κάτω από μια ομπρέλα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης». Ως σημαντικό στοιχείο της παρουσίας της Μόσχας στην περιοχή, ο κ. Γι αναφέρθηκε στη σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως αντιστάθμισμα σε αυτή την επιρροή, ο κ. Γι απαρίθμησε τον διαδριατικό αγωγό TAP, τον σταθμό LNG στο νησί Κρκ της Κροατίας και τον διασυνδετήριο αγωγό Βουλγαρίας – Σερβίας.

Ο κ. Γι αναφέρθηκε και στην απειλή των «ξένων μαχητών» (ισλαμιστών), τους οποίους υπολόγισε μεταξύ 750 και 950. Αυτοί προέρχονται κυρίως από τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ και έχουν ενεργοποιηθεί στη Συρία και το Ιράκ από το 2012. Επ’ αυτού προσέθεσε ότι τα Βαλκάνια παραμένουν τόπος στρατολόγησης για το ISIS.