Κωστής Xατζηδάκης: «Η Ελλάδα πήρε βαριά μέτρα και κάποιες υποσχέσεις»

Κωστής Xατζηδάκης: «Η Ελλάδα πήρε βαριά μέτρα και κάποιες υποσχέσεις»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ετεροβαρή συμφωνία» έφερε σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, κάτι για το οποίο θα έπρεπε η κυβέρνηση να απολογείται. Αυτό υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο ραδιόφωνο  του  Alpha.

«Η Ελλάδα πήρε βαριά μέτρα και κάποιες υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «o Eλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει τα εξής: Πέρασε προηγουμένως το  4ο  μνημόνιο, μέτρα 5 δις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και εκεί που περίμενε μια ρύθμιση για το χρέος -ο κ. Τσίπρας θα ‘βάζε γραβάτα για να πανηγυρίσει- έχουμε τα εξής:

Πρώτον, δεν έχουμε κάποια δέσμευση για την περιβόητη ποσοτική χαλάρωση που θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Δεύτερον, δεν έχουμε το πιστοποιητικό βιωσιμότητας  εκ μέρους του ΔΝΤ, το οποίο το είχαμε μέχρι το 2014, στη συνέχεια το χάσαμε.

Και τρίτον, σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος έχουμε ουσιαστικά αυτό που μας προτάθηκε στις 22 Μαϊου και το οποίο απέρριψε ο κ. Τσακαλώτος θεωρώντας το ως μια λύση που είναι χειρότερη από τις χειρότερες.

Αν δείτε τί είχε προταθεί τότε και τί έχει προταθεί τώρα, η διαφορά είναι ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα  3,5% μέχρι το ’22 και από κει και πέρα λίγο πάνω από το 2%, τώρα συμφωνήθηκε 3,5% μέχρι το ’22 και από κει και πέρα 2% ή λίγο πάνω.

O κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ακόμα πως «συμφωνήθηκε και κάτι άλλο για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει, που έχει να κάνει με αυτό που λέει η κυβέρνηση «ρήτρα ανάπτυξης», το οποίο σημαίνει ότι το χρέος παραμένει σταθερό, το οφείλουμε εξολοκλήρου, τη χρονιά που θα έχουμε μικρότερη ανάπτυξη μπορεί να δίνουμε λιγότερα αλλά την επόμενη που θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα δίνουμε περισσότερα προκειμένου να έρθει το πράγμα στα ίσα του».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας πως «αυτή την ώρα έχοντας ψηφίσει ήδη δυο μνημόνια αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει κατορθώσει να μας οδηγήσει εκεί που ήμασταν το ’14.  Διότι το ’14 δεν είχαμε capital controls, είχαμε πιστοποιητικό βιωσιμότητας δημοσίου χρέους, είχαμε βγει στις αγορές. Μετά τη χθεσινή απόφαση κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα βγούμε στις αγορές. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή