Η Ν.Δ. αποδομεί τη συμφωνία στη Βουλή

Η Ν.Δ. αποδομεί τη συμφωνία στη Βουλή

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να απολογηθεί για το «τέταρτο μνημόνιο» ή με άλλα λόγια να ενημερώσει τους πολίτες για το τι σημαίνουν οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε και να μην κρύβεται πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θριαμβολογίας για τη συμφωνία, καλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συντηρήσει την πίεση προς την κυβέρνηση επιδιώκοντας να φέρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή σε μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, προκειμένου να αναδείξει τις συνέπειες των μέτρων που ψηφίστηκαν και των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση που φόρτωσαν τον λογαριασμό με αχρείαστα μέτρα, ενώ η χώρα δεσμεύεται σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή προκειμένου ο ελληνικός λαός «να μάθει την αλήθεια», σύμφωνα με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε η Ν.Δ., απηύθυνε χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής. Κύρια επιδίωξη είναι να αποδομηθεί η συμφωνία, αλλά κυρίως να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία της, καθώς η κυβέρνηση υποτίθεται ότι καθυστέρησε την αξιολόγηση για να λάβει γενναίο «δώρο για το χρέος» και εντέλει το μόνο που έλαβε ήταν ασαφείς υποσχέσεις, κάτι που ήταν εξαρχής ξεκάθαρο, αφού η ίδια είχε συμφωνήσει ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος. Στις συνέπειες του «τέταρτου μνημονίου» και στη δέσμευση της χώρας σε διαρκή λιτότητα και σε υψηλά και «άπιαστα» πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου επέμεινε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στον Alpha. Ανέδειξε ακόμη το γεγονός ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης που αποτελούσε και προτεραιότητα για την οικονομία, η ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, βρίσκεται απολύτως «στον αέρα», ενώ χαρτογράφησε τι σημαίνει η συμφωνία για την καθημερινότητα του μέσου πολίτη και κυρίως για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Οσο για τη δόση που είναι και το μόνο αντάλλαγμα –το αυτονόητο– που εξασφάλισε η κυβέρνηση, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επιμένει ότι τα 8,5 δισ. είναι πολύ χαμηλό ποσό για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, δεδομένου μάλιστα ότι μόλις τα 800 εκατ. σε αυτή τη φάση θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας μονοπώλησαν τον χθεσινό «πρωινό καφέ» υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία στελεχών του οικονομικού επιτελείου. Χρήστος Σταϊκούρας και Στέλιος Πέτσας κάνουν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης «φύλλο και φτερό» τη συμφωνία, αλλά και όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, ειδικά από την Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι η κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς ήταν εδώ και καιρό ότι η συμφωνία θα έκλεινε με μόνο αντάλλαγμα την εκταμίευση της δόσης και ότι οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα εξυπηρετούσαν μόνον την επικοινωνιακή κατανάλωση εσωτερικού. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από το ύψος της δόσης, η οποία θεωρείται πολύ χαμηλή για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Κάποιοι εκτιμούσαν ότι η πρώτη εκταμίευση θα κυμαινόταν στα 10 δισ. H Πειραιώς, η οποία θα επιμείνει στην ενημέρωση του ελληνικού λαού από τον πρωθυπουργό για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και για το τι περιλαμβάνει η συμφωνία, καθώς τα μέτρα διαλύουν τη μεσαία τάξη και τις πιο αδύναμες ομάδες, αποδομεί ήδη το κείμενο της απόφασης του Eurogroup. Κύκλοι της Ν.Δ. επέμεναν στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «για πρώτη φορά» υπάρχει σαφής δέσμευση του Eurogroup να στηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές κάνοντας λόγο για «κολοσσιαίο ψέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή