ΕΚΤ: Η απόφαση δεν «ξεκλειδώνει» το QE

ΕΚΤ: Η απόφαση δεν «ξεκλειδώνει» το QE

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μερικές ώρες μετά τη λήξη του Eurogroup και αφού έχουν σωπάσει οι βασικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, τα βλέμματα στρέφονται στο επόμενο βήμα που ανήκει στη Φρανκφούρτη και τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι αρκετή για να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε κανονικά με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο QE θα συζητείτο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιούλιο, «τώρα δεν αναμένεται να τεθεί το θέμα ούτε καν προς συζήτηση». Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, «αν γίνει», θα είναι μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων εκφράζουν στην «Κ» αμφιβολίες ακόμα και για το κατά πόσο θα υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη ακόμα και τότε.

Σε αντίθεση με την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η συμφωνία που επετεύχθη δεν είναι τέλεια, ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος, λέγοντας ότι «η Ελλάδα αποφάσισε τώρα βαθιές μεταρρυθμίσεις και υπό αυτή την έννοια επέδρασε θετικά η σκληρότητα την οποία επιδείξαμε και για την οποία κατηγορηθήκαμε από πολλούς. Ολα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της». Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είναι όντως μία καλή συμφωνία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε μια σειρά πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων, οι αποφάσεις για το χρέος μετατίθενται σίγουρα για μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως επεδίωκε, και συγχρόνως το ΔΝΤ παρέμεινε στο ελληνικό πρόγραμμα, ακριβώς όπως ήθελε ο ίδιος από την αρχή των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το 2018 και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος βέβαια εκτιμά και ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί ούτε ελάφρυνση του χρέους αλλά ούτε και νέο πρόγραμμα στήριξης. «Αυτός είναι ο στόχος, να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της από τα μέσα του επόμενου χρόνου», όπως είπε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να οδηγήσουν όλα αυτά στο να επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος, να έχει δηλαδή η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ένα βιώσιμο χρέος και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Ο ίδιος εκτιμά όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. «Γι’ αυτό», όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν θα πρέπει να δίνουμε στους Ελληνες πολίτες την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουν στον δρόμο της εξυγίανσης». Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δρόμο μπροστά της για να οικοδομήσει μια λειτουργική διοίκηση και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Δηλώσεις Μακρόν

Η συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στη συνάντηση των υπουργών Oικονομικών είναι «καλή» και απαιτείται σταθερότητα για την εφαρμογή της, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Iσπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στο Παρίσι, σύμφωνα με το Reuters. «Νομίζω ότι είναι μια καλή συμφωνία και δεν πρέπει να δημιουργούμε αστάθεια ή αβεβαιότητα γι’ αυτή», προσέθεσε. Η Γαλλία πρότεινε τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη και οι υπουργοί Oικονομικών αποφάσισαν να εργαστούν περαιτέρω πάνω σε αυτή την ιδέα. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτές οι λύσεις δημιουργούν πρόοδο εντέλει. «Αφού θα επιστρέψουμε στο ελληνικό θέμα τους επόμενους μήνες, οι γαλλικές προτάσεις για να πάμε παραπέρα θα τεθούν ξανά στο τραπέζι. Γιατί, όπως ξέρουμε, η χθεσινή συμφωνία είναι μια καλή συμφωνία αλλά όχι η τελική», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή