Η ελληνική σημαία στην πρεσβεία Αιγύπτου

Η ελληνική σημαία στην πρεσβεία Αιγύπτου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική σημαία κυματίζει από χθες το πρωί στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ντόχα του Κατάρ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο. Πρόκειται για την κατάληξη της επισημοποίησης της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Σαμέχ Σούκρι, για τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ από την ελληνική πρεσβεία της Ντόχα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «η συμφωνία τίθεται άμεσα σε ισχύ και καλύπτει διπλωματικά, διοικητικά και προξενικά θέματα». Επειτα από την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι «πρώτη μας μέριμνα είναι οι 260.000 Αιγύπτιοι εργαζόμενοι στο Κατάρ. Η Ελλάδα διαμεσολαβεί».

Φόρτος εργασίας

Ο φόρτος εργασίας που θα κληθούν να διαχειριστούν σε διπλωματικό και προξενικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Μέχρι σήμερα η πρεσβεία στο Κατάρ διαχειριζόταν περίπου 3.500 Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα του Περσικού Κόλπου. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχει ήδη αποφασιστεί ότι η πρεσβεία στο Κατάρ θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού, κυρίως εργατών από την Αίγυπτο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά σημαντική ευθύνη για την ελληνική πολιτεία, ωστόσο η πρόταση του κ. Σούκρι έγινε αναπόφευκτα δεκτή από τον κ. Κοτζιά, για λόγους οι οποίοι συνδέονται με τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τις συζητήσεις που υπάρχουν ως προς το ενεργειακό σκέλος.

Παράλληλα με τη σύσφιγξη των επαφών με την Ελλάδα, η Αίγυπτος –με μοχλό το Κατάρ– προχωράει στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών της με την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα αιγυπτιακών ΜΜΕ, το οποίο χθες αναδημοσιεύθηκε από την τουρκική «Yeni Safak», εφημερίδα που εκφράζει απόλυτα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κάιρο έχει προτείνει την επέκταση του μποϊκοτάζ σε βάρος του Κατάρ και προς την Τουρκία. Την πρόταση αυτή φέρεται να έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισα Αλ-Καλίφα. Ο κ. Σίσι παρουσιάζεται, επίσης, να έχει κατηγορήσει την Τουρκία για χρηματοδότηση και υπόθαλψη τρομοκρατικών ομάδων. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι η πρόταση του κ. Σίσι δεν έτυχε κάποιας απάντησης από τα κράτη του Κόλπου, τα οποία συμμετέχουν στον αποκλεισμό του Κατάρ μαζί με την Αίγυπτο.

Προφανώς η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σίσι δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, ωστόσο η πρόθεση της Αγκυρας να επέμβει στην περιοχή, επισπεύδοντας μια σειρά αποφάσεων, ανάμεσα στις οποίες και η ταχεία στελέχωση βάσης στο Κατάρ με 6.000 Τούρκους στρατιώτες, προκαλεί εκνευρισμό στο Κάιρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή