Μπρα ντε φερ μέχρις εσχάτων από τη Ν.Δ.

Μπρα ντε φερ μέχρις εσχάτων από τη Ν.Δ.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μετά τη συμφωνία, τι; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Μπορεί η κυβέρνηση να κερδίζει πίστωση πολιτικού χρόνου, αλλά η στρατηγική «καμένης γης» που ακολουθεί (και μέσω της συμφωνίας) ο πρωθυπουργός προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία και να ναρκοθετήσει και την πορεία της επόμενης κυβέρνησης –την έχει ήδη δεσμεύσει με μέτρα που φέρουν την υπογραφή του και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα– για την Πειραιώς είναι ακόμη ένα ορόσημο στο μπρα ντε φερ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, που θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων.

«Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Και μαζί με αυτόν απέτυχε και η χώρα», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μητσοτάκης (στον Alpha), επιμένοντας στην ανάγκη να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία –«να απολογηθεί» είναι η φράση που χρησιμοποίησε– και τι σημαίνουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα – κυρίως αυτές που αφορούν τη δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5%) όχι μόνο για χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και για δεσμεύσεις για πρωτογενή στο ύψος του 2% για δεκαετίες μετά. Αν ο πρωθυπουργός το αποφύγει, προτιμώντας αντ’ αυτού να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις για ενημέρωση, προφανώς θεσμικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παραστεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χαμηλώσει τους τόνους για όσα έπονται, για το τι σημαίνουν για τον μέσο πολίτη και κυρίως για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Καταστροφή»

Ο προβληματισμός στην Πειραιώς για τα μέτρα, την καταστροφή που συντελείται στην οικονομία και για τις δεσμεύσεις σε διαρκή λιτότητα είναι διάχυτος. Τούτο δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να αλλάξει το αφήγημά του που στρέφεται γύρω από τον βασικό άξονα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Αυτός περνάει, όπως έχει διακηρύξει ο ίδιος επανειλημμένως, από το νοικοκύρεμα του κράτους και τις περικοπές δαπανών, καθώς και από την ουσιαστική μείωση της φορολογίας, προκειμένου να ανασάνει η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη μείωσης των πλεονασμάτων. Θεωρεί ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να το συζητήσει σοβαρά με τους εταίρους, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «δεν μπορεί η χώρα να δεσμεύεται για τόσα χρόνια σε αυστηρή λιτότητα». Στην τελευταία του παρέμβαση χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνοντας ότι «τώρα η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα». Για να μπορέσει, όμως, μια κυβέρνηση να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, «πρέπει να μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο – μεταρρυθμιστική αξιοπιστία και ένα συνολικό πρόγραμμα αλλαγών πέρα και πάνω από τα μνημόνια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. –το σημαντικότερο, σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς, πλεονέκτημά της– θα βγαίνει όλο και περισσότερο μπροστά από δω και στο εξής, συνεχίζοντας τη στρατηγική «κοντά στον πολίτη», που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ίδιος θα ενημερώσει για τις συνέπειες στην καθημερινότητα του πολίτη των μέτρων που ψηφίστηκαν, ενώ το κόμμα θα συνεχίσει τη δυναμική αντιπολίτευση σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα (ασφάλεια, παιδεία, υγεία, ανεργία).

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ήδη το οικονομικό επιτελείο της Πειραιώς αποδομεί τη συμφωνία θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε ως αντάλλαγμα μια γενναία ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με τις… «too good to be true» διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, αλλά δεν εξασφάλισε καν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στους επόμενους μήνες. Με τον ίδιο τρόπο αποδομείται και το νέο κυβερνητικό αφήγημα που διαβλέπει η Πειραιώς ότι επιχειρείται να στηθεί γύρω από την έξοδο της χώρας στις αγορές. «Η κυβέρνηση ζει σε παράλληλο σύμπαν», σχολίαζαν κύκλοι της Πειραιώς, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση εμφανίζει ως επιτυχία ένα μεγάλο ψέμα.

Με Βέμπερ, και μετά στη σύνοδο του ΕΛΚ

Τις επαφές του με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ενδυναμώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δη σε μια περίοδο που στην οικογένεια του ΕΛΚ εισέρχεται μια νέα γενιά 40άρηδων πρωθυπουργών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μεταβεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες για επαφές στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Νωρίτερα, τη Δευτέρα, θα έχει συνάντηση στο Μοσχάτο με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα, κυρίως για επαφές και καλύτερο συντονισμό με τη Ν.Δ. Ο κ. Βέμπερ, προβεβλημένο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με την Αγκελα Μέρκελ, είναι ισχυρός παράγων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και έχει επιρροή τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο. Από την Αθήνα αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα στήριξης στον πρόεδρο της Ν.Δ., όπως προανήγγειλε και ο ίδιος, δηλώνοντας ότι στόχος της επίσκεψής του είναι «να του πούμε ότι μπορεί να υπολογίζει στους φίλους του στην Ευρώπη, γιατί πιστεύουμε ότι στο πρόσωπό του οι Ελληνες θα είχαν μια ικανή ηγεσία».

Ο κ. Βέμπερ θα συναντηθεί με τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας –ανάμεσά τους με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα, όχι, όμως, με τον Αλέξη Τσίπρα– με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή