«Οι υπουργοί κουράστηκαν με το θέμα σας»

«Οι υπουργοί κουράστηκαν με το θέμα σας»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες 35 ημέρες από την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έκανε ξεκάθαρη τη βούλησή της να διευθετήσει γρήγορα τις εκκρεμείς υποθέσεις, αντιμετωπίζοντας όλα τα ακανθώδη ζητήματα… ακόμη και την ελληνική υπόθεση!

Πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας την υποστήριξη της Γαλλίας στην εξεύρεση λύσης. Μόνον που η έκβαση και κυρίως η εμπειρία που αποκόμισε από εκείνο το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήταν πιο απογοητευτική από την αναμενόμενη.

Ο Μπρινό Λε Μερ συνειδητοποίησε ότι «όλοι οι ομόλογοί του στην Ευρωζώνη ήταν κουρασμένοι από την ελληνική περίπτωση», λέει μια πηγή που παρακολουθεί από κοντά το θέμα. «Τους τελευταίους έξι μήνες, το πρόβλημα βρισκόταν στα πρόθυρα έκρηξης λόγω της έλλειψης ρευστότητας της χώρας για την αποπληρωμή των χρεών της. Επίσης, το θέμα του χρέους ήταν ουσιώδες, αλλά, από την άλλη, συνιστούσε και μια δικαιολογία, προκειμένου να ενταθούν όλα τα δεινά μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, καθώς και η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Επρόκειτο για έναν λαβύρινθο δίχως τον μίτο της Αριάδνης», εκφράζει με έκπληξη μια άλλη πηγή.

Αναζητώντας λύση

Επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Μπρινό Λε Μερ αποφάσισε να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Ετσι, ανέλαβε δράση στο Μπερσί, στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών. Αρχισε διαδοχικά να δέχεται τους Γερμανούς και Ιταλούς ομολόγους του στο Παρίσι, να συναντιέται με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και να γευματίζει με τον Πόουλ Τόμσεν, τον διευθυντή του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

«Βλέποντάς τους ξεχωριστά και ακούγοντάς τους, εισάγοντας παράλληλα μια φρέσκια ματιά, κατόρθωσε να διευκολύνει τον διάλογο και τη λύση», δηλώνει μια ευρωπαϊκή πηγή. Το στοίχημα ωστόσο ήταν μεγάλο.

Από όλους τους εμπλεκομένους, οι Γάλλοι έμειναν έκπληκτοι από την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ σχετικά με το θέμα. Ο εκπρόσωπός του «δεν ήθελε να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω. Σύντομα καταλάβαμε ότι γνώριζε καλά, πολύ καλά, όλες τις παραμέτρους της ελληνικής περίπτωσης, αλλά οι θέσεις του ήταν εξαιρετικά αυστηρές», εκφράζει με έκπληξη μια τρίτη πηγή.

«Το Βερολίνο, θα μπορούσε κανείς να πει, είναι πιο ελαστικό από το ΔΝΤ», δηλώνει ξαφνιασμένη η ίδια πηγή. «Η γαλλική λύση, ως εκ τούτου, συνίστατο στην εξεύρεση κοινού εδάφους». Από το Παρίσι στην Αθήνα, μέσω Βερολίνου, ο Μπρινό Λε Μερ υπέβαλε την πρότασή του, η οποία έτυχε αρκετά καλής υποδοχής.

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να αποφευχθούν ελληνικά δράματα τους προσεχείς έξι μήνες στις Βρυξέλλες ή το Λουξεμβούργο, η Γαλλία ήθελε να βοηθήσει στην απεμπλοκή των ευρωπαϊκών μηχανισμών χρηματοδότησης της Ελλάδας ή μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επίσης ήθελε να στηρίξει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος όσον αφορά την ανάπτυξη και προσπάθησε να προτείνει μία φόρμουλα για την ελάφρυνση του χρέους, για να μη δεσμεύσει κανέναν μέχρι το 2018, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί σε αυτήν τη φάση, λίγη σημασία έχει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, καθησυχάζουν οι Γάλλοι, αν και ελπίζουν ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα βάλουν νερό στο κρασί τους γρήγορα «για το καλό όλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή