Κουρουπλής: Δεν προκύπτει θέμα λαθρεμπορίου για το ουκρανικό πλοίο με τα τσιγάρα στα Χανιά

Κουρουπλής: Δεν προκύπτει θέμα λαθρεμπορίου για το ουκρανικό πλοίο με τα τσιγάρα στα Χανιά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις  στο θέμα του «τσιγαράδικου» της ΣΕΚΑΠ, σημαίας Ουκρανίας, που παραμένει εδώ και επτά μήνες ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφερε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή με ερώτησή του,  ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος , την οποία μάλιστα κατέθεσε  πέραν του κ. Κουρουμπλή και προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. 

Σε συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 989, ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για όλες τις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος στις παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής και στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής, έχει αλλάξει όλο το μοντέλο λειτουργίας στο Λιμενικό Σώμα. «Επί πέντε χρόνια αλώνιζαν τα παράνομα τουριστικά σκάφη στο Αιγαίο. Πόσα έπιασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Τώρα σε ένα μήνα έχουμε πιάσει τρία τέτοια σκάφη. Και αυτό γιατί γίνεται εξαιρετικά καλή δουλειά», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι όπως στις παράνομες ναυλώσεις έτσι και στο λαθρεμπόριο γίνεται πολύ καλή δουλειά και θα μιλήσει με λεπτομέρειες γι αυτό, στην επερώτηση που του έχουν καταθέσει στη Βουλή.

«Θα πάρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και θα πρέπει και αυτοί που με ρωτούν να απαντήσουν με τη σειρά τους, γιατί η διασύνδεση της βάσης δεδομένων του Λιμενικού με τις βάσεις δεδομένων των τελωνειακών αρχών δεν είχε γίνει ως τώρα; Γιατί ακριβώς κάποιοι δεν το ήθελαν αυτό. Τώρα όμως, επί υπουργίας Κουρουμπλή, έχει αρχίσει η υλοποίηση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων. Και τώρα τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Τέτοια πράγματα έκαναν τότε αυτοί που σήμερα φωνάζουν για την κυβέρνηση και να τι κάνει τώρα η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα είναι να συλλαμβάνονται συνεχώς πλοία, με ναρκωτικά, τσιγάρα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες. Ειδικά για το ουκρανικό πλοίο ''RS-300 No 97'', που παραμένει στην Παλαιοχώρα Χανίων, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι, όταν αυτό ζήτησε βοήθεια, ήταν σε διεθνή ύδατα.

«Το Λιμενικό το βρήκε και το πήρε από διεθνή ύδατα, και μάλιστα αφού το πλοίο είχε ζητήσει βοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις που το πλοίο είναι σε διεθνή ύδατα και όχι σε εθνικά χωρικά, είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί κατηγορία περί λαθρεμπορίου. Στη συνέχεια έγιναν οι έλεγχοι που θέλαμε να κάνουμε. Δεν βρήκαμε ούτε όπλα ούτε ναρκωτικά. Βρήκαμε τσιγάρα. Από τον έλεγχο που έκαναν οι τελωνειακές αρχές, φαίνεται ότι τα τσιγάρα εξήχθησαν από τη ΣΕΚΑΠ στο Μαυροβούνιο με νόμιμο τρόπο. Τώρα αν υπάρχουν ζητήματα λαθρεμπορίου στο Μαυροβούνιο, η Ελλάδα δεν εμπλέκεται. Εύκολα μας αρέσει να λέμε διάφορα. Οι πληροφορίες που έχει το ΥΝΑΝΠ και από το τελωνείο, είναι ότι δεν προκύπτει λαθρεμπόριο», είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι το επειδή εκ κατασκευής το πλοίο ήταν αλιευτικό, με τον περιορισμό να εκτελεί πλόες εντός της Μαύρης Θάλασσας, το Λιμενικό Σώμα απηύθυνε σχετικό ερώτημα στις ουκρανικές αρχές. Η απάντηση που πήρε είναι ότι το σκάφος άλλαξε χαρακτήρα και χρήση και πλέον πιστοποιείται από τις ουκρανικές αρχές, ότι μπορεί να μεταφέρει και φορτία.

«Μετά από αυτό, ζητήσαμε την παρέμβαση του εισαγγελέα. Γιατί κάναμε πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονται κάποιοι. Ξέρετε θέλουμε να εξαντληθεί όλο το περιθώριο που υπάρχει για να έχουμε μια σαφή εικόνα. Η υπόθεση τώρα είναι στον εισαγγελέα και άρα δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις εργασίας», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή