Ν.Δ.: Καμία συναίνεση στο πεδίο της οικονομίας

Ν.Δ.: Καμία συναίνεση στο πεδίο της οικονομίας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μηδενικές προσδοκίες και χωρίς καμία διάθεση συναίνεσης στην οικονομία προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Πειραιώς, εξάλλου, δεν προτίθεται να συνδράμει τoν πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να προσδώσει «θεσμικό μανδύα» στις θριαμβολογίες για τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης μέσω των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αντιθέτως, ποντάρει στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών που έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης με αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής –φαίνεται ότι θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας– καλώντας τον κ. Τσίπρα «να απολογηθεί».

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσέρχεται μάλλον απρόθυμα και απλώς «θεσμικά» –επειδή δεν θα μπορούσε να αρνηθεί– στο σημερινό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, το οποίο η Πειραιώς υποβαθμίζει. Oπως έλεγε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για μας η συζήτηση για το Eurogroup, καθώς είμαστε αντίθετοι με τους χειρισμούς του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης και περιμένουμε ό,τι έχει να μας πει ο πρωθυπουργός να το πει στη Βουλή». Στην Πειραιώς μάλιστα θεωρούν ότι ενδέχεται η επίκληση του Κυπριακού, το οποίο έχει προσθέσει το Μαξίμου στην ατζέντα των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, να είναι απλώς προσχηματική. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. δεν έχει εμφανιστεί ποτέ κατά της συναίνεσης στα εθνικά, στα οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι υπέρ της «εθνικής γραμμής», όπως είχε επιβεβαιώσει με τη στάση του στο τελευταίο του τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, ενόψει της πρώτης Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι η κυβέρνηση, η οποία και διαπραγματευόταν, ήταν αυτή που θα έφερε και την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, όπως το έθεσε εύγλωττα την επομένη του Eurogroup ο κ. Μητσοτάκης, «με τον κ. Τσίπρα μάς χωρίζει άβυσσος». Αυτή η θέση δεν αναμένεται, βέβαια, να αλλάξει από τη σημερινή συνάντηση. Στο πεδίο της οικονομίας δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης με την παρέμβαση της Παρασκευής (μέσω Alpha) επανέλαβε ότι δεν συζητά ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα μπορούσε, άλλωστε, καθώς καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι έβαλε τον πήχυ ψηλά και πέρασε από κάτω, αποτυγχάνοντας σε όλους τους στόχους που είχε θέσει. Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε παρά μια αόριστη υπόσχεση για το χρέος –επί της ουσίας πετυχαίνοντας αυτό που είχε ήδη επιτευχθεί με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012– παρότι δέσμευσε τη χώρα σε «διαρκή λιτότητα» (υψηλά πλεονάσματα), ενώ δεν πέτυχε την απόφαση για άμεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συνάντηση με Σαμαρά

Συζήτηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για τα εθνικά θέματα –με έμφαση στο Κυπριακό– είχαν χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς. Καμία από τις δύο πλευρές δεν διέρρευσε περισσότερα για το περιεχόμενο της συνάντησης, πέραν του ότι ήταν «εφ’ όλης της ύλης» και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει ο νυν με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Η μόνη διαφορά ήταν ότι χθες πρώτη φορά ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του στο Μοσχάτο (οι προηγούμενες συναντήσεις τους είχαν πραγματοποιηθεί στη Βουλή).

Σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει δημοσίως τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή