Tακτικισμοί από τον κ. Τσίπρα

Tακτικισμοί από τον κ. Τσίπρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανοικτό το ερώτημα «γιατί, τελικά, πραγματοποιήθηκε;», ολοκληρώθηκε χθες ο κύκλος συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πέραν της επαναβεβαίωσης κλίματος ενότητας στα μεγάλα εθνικά θέματα, εν προκειμένω στο Κυπριακό ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, το οποίο, βεβαίως, ουδέποτε ετέθη εν αμφιβόλω, είναι γενικευμένη η αίσθηση ότι ουδείς εξ όσων προσεκλήθησαν από τον κ. Τσίπρα προς ενημέρωση εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου σοφότερος. Η αίσθηση που κυριαρχεί στα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η όλη διαδικασία αποτέλεσε ακόμη ένα, μάλλον περιορισμένου αντικτύπου αυτή τη φορά, επικοινωνιακό τέχνασμα του πρωθυπουργού, προκειμένου να συντηρηθεί στην επικαιρότητα το ζήτημα της συμφωνίας του Eurogroup με την κυβερνητική ανάγνωση, ότι επρόκειτο για μια καλή συμφωνία.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας απέτυχε να εξασφαλίσει αυτή την αναγνώριση από κάποιον εκ των συνομιλητών του, πλην του προέδρου της Βουλής, ο οποίος επίσης ενημερώθηκε μετά τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι υπόλοιποι διατήρησαν στο απόλυτο τις επιφυλάξεις, τις ενστάσεις και τις επικρίσεις τους σχετικά με τους πρωθυπουργικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση, αλλά και αναφορικά με το αποτέλεσμα αυτής. Επιπλέον, ακριβώς διότι, όπως οι συνεργάτες τους ανέφεραν, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έμαθαν πολύ περισσότερα από όσα ήδη γνώριζαν, έφυγαν, οι περισσότεροι εξ αυτών, με την καχυποψία ότι ο κ. Τσίπρας, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει μπροστά του εξαιτίας ακριβώς της συμφωνίας που έφερε, επιχειρεί μια εκ των προτέρων διάχυση ευθύνης σε όλο το πολιτικό φάσμα και την άμβλυνση του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στην κεντρική πολιτική σκηνή, στη διαμόρφωση του οποίου, ωστόσο, ο ίδιος πρωτοστάτησε με τις πρότερες επιλογές του. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τη συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο, όπου θα δώσει και τις κατευθυντήριες για τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος. Από αυτό το βήμα, ασφαλής έναντι των επικρίσεων των πολιτικών αντιπάλων του, θα ξεδιπλώσει τη δική του ανάγνωση για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πλέον, η συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία, την οποία προκάλεσε η Ν.Δ. Αλλωστε, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές χθες, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ότι εκεί θα έρθει στο φως όλη η αλήθεια για τις πτυχές της συμφωνίας που συνομολόγησε η κυβέρνηση. «Μόνο έτσι θα μαθευτεί η αλήθεια για τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, για το τέταρτο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και δέσμευσε τη χώρα για πολλά χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης», ανέφεραν από το επιτελείο της Ν.Δ.

Αναπτυξιακή τράπεζα

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας τόνισε προς τον κ. Μητσοτάκη, όπως και στους υπόλοιπους αρχηγούς, ότι είναι θεμιτή η άσκηση αντιπολίτευσης και η αντιπαράθεση, αλλά δεν θα πρέπει να κυριαρχεί τυφλό συγκρουσιακό κλίμα, που μπορεί να υπονομεύσει τον στόχο για έξοδο στις αγορές, ο οποίος είναι εθνικός, και μπορεί να επηρεαστεί εάν στέλνονται λάθος μηνύματα στις αγορές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σε σχέση με την αναπτυξιακή τράπεζα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για τη στελέχωσή της.

Σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο Μαξίμου, δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε πρόσθετη ενημέρωση. Μετά το πέρας της συνάντησης, συνεργάτες του ανέφεραν ότι δεν ειπώθηκε κάτι καινούργιο από τον πρωθυπουργό και άφηναν να εννοηθεί ότι εξαρχής η αναφορά σε ενημέρωση για το Κυπριακό από την πλευρά του πρωθυπουργού ήταν προσχηματική, για να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, που, τελικά, αποδείχθηκε ήσσονος σημασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή