ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά εκ των έσω από τον Ν. Φίλη

filis1

Αιχμές και προβληματισμό για τη συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση με τους δανειστές εξέφρασε χθες ο τέως υπουργός Ν. Φίλης: «Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% επί αρκετά χρόνια δεν είναι εύκολο να βγουν», δήλωσε (ΑΝΤ1) και εξέφρασε την άποψη ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν «θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες».

Οπως ανέφερε, η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη πενταετία συνεπάγεται παράταση της λιτότητας. Μάλιστα, αναφορικά με το προηγούμενο έτος, είπε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 0,5% και τελικά επετεύχθη πλεόνασμα 4,2%. Οπως πρόσθεσε, ο ίδιος ανέμενε η υπεραπόδοση να επιστραφεί στην κοινωνία, κάτι που έγινε μόνο σε σχέση με τους συνταξιούχους.

Πάντως, ο τέως υπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έκλεισε η συμφωνία και θα πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά, όπως και το ότι θα ιδρυθεί η αναπτυξιακή τράπεζα. Βεβαίως, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση στην οικονομία, είναι προϋπόθεση η απομείωση του χρέους. Για το ζήτημα αυτό παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη, αλλά «πιθανόν δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης». Εστειλε, δε, σαφές μήνυμα ότι, έπειτα από μία διετία στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πάρει μια αριστερή στροφή.

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε, πάντως, ότι η πολιτική της κυβέρνησης τον εκφράζει, ακόμα και αν είναι αντίθετος με κάποιες μορφές της. Πέραν της συμφωνίας, ο κ. Φίλης εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της κυβέρνησης για τις καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων Τούρκων στον Εβρο, λέγοντας ότι δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο.