Πρ. Παυλόπουλος: Αναγκαία για την Ε.Ε. η ενοποίηση

Πρ. Παυλόπουλος: Αναγκαία για την Ε.Ε. η ενοποίηση

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απόψεις του για την ανάγκη ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την οποία παγίως χαρακτηρίζει «επιτακτική», επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επ’ αφορμή ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε.

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές του, μετά τις εφιαλτικές εμπειρίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, για να φθάσει έως την τελική του ολοκλήρωση, δηλαδή την πλήρη ενοποίησή του με τη μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης υπό θεσμικούς όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», είπε στον πρόλογό του ο κ. Πρ. Παυλόπουλος και, όπως συνηθίζει σε όλες τις σχετικές παρεμβάσεις του, θέλησε να διαμηνύσει την αγωνία του σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης.

«Αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν επιτευχθεί, η συνακόλουθη στασιμότητα θα οδηγήσει νομοτελειακώς στον κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε., αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος με κεντρικό επιχείρημα ότι «η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίοι, από τη φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από τη σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Βάσει αυτού του σκεπτικού του, ο ΠτΔ είπε ότι «πρέπει να ενισχυθούν ταχύτατα οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η προοπτική δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης υπό όρους ομοσπονδίας και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», κάτι που ανέδειξε ως προϋπόθεση για «να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Επισημαίνοντας, τέλος, ότι «κάθε είδους κενά, αναφορικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών συνιστωσών του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, πλήττουν ευθέως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση», ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε το Eurogroup –δηλαδή το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών– το οποίο χαρακτήρισε «σύμπτωμα κανονιστικής καχεξίας και θεσμικής «αφάνειας», αλλά και «παράδειγμα κενού του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, το οποίο πλήττει ευθέως την ομαλή πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή