Φανερή η ψηφοφορία για πρόεδρο της Βουλής

Φανερή η ψηφοφορία για πρόεδρο της Βουλής

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογή προέδρου της Βουλής με ονομαστική, φανερή ψηφοφορία –και όχι μυστική όπως συνέβαινε έως τώρα– δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων από τα μικρότερα κόμματα του πολυκομματικού πλέον Κοινοβουλίου, καθώς και «διόρθωσης ψήφου» βουλευτών, κατά τη διάρκεια ονομαστικών ψηφοφοριών, προβλέπονται μεταξύ άλλων από αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας Ν. Βούτσης και οι οποίες ψηφίστηκαν χθες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια.

Ενστάσεις ή και διαφωνίες, από κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγράφηκαν σε ορισμένες εξ αυτών των αλλαγών. Αφορούσαν, κυρίως, τον νέο τρόπο εκλογής του προέδρου (ενστάσεις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη), την αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων (επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις με διαφορετική επιχειρηματολογία από Ν.Δ. και ΔΗΣΥ), αλλά και το ζήτημα της διόρθωσης της ψήφου. Ενστάσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι η πρόβλεψη αυτή θα ήταν δικαιολογημένη αν το χρονικό περιθώριο για αυτήν τη διόρθωση θα ήταν λίγων δευτερολέπτων. Η πρόταση δίνει ευχέρεια χρόνου για μια τέτοια διόρθωση, έως και μιας ώρας. Ετσι, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, δημιουργείται υπόνοια ότι διαμορφώνεται «χώρος» για κομματικές παρεμβάσεις στον βουλευτή, αν κριθεί η ψήφος του ως «εκτός γραμμής». Ανάλογη παρατήρηση έκανε και ο κ. Χαρ. Αθανασίου (Ν.Δ.).

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι πρόκειται συνολικά για σημαντικές αλλαγές, οι οποίες ενισχύουν τη διαφάνεια και τη θεσμική λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή