Στήριξη ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν

Στήριξη ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της, υπό την προϋπόθεση όμως του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της Ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ. «Ευνοούμε την ένταξη των γειτόνων μας στα Βαλκάνια και στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας στα Βαλκάνια, όμως αυτή η προοπτική έχει ορισμένες προϋποθέσεις, που ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθεί πλήρως στον χώρο Σένγκεν. Οπως είπε, «θα ήταν καλύτερα, ακόμα και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή η ένταξη να ολοκληρωθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων κινήθηκε και ο κ. Ράντεφ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι «και η Βουλγαρία και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία αυτών των χωρών και θα εξακολουθήσουν να τη στηρίζουν, εφόσον βέβαια αυτές οι χώρες πληρούν τα κριτήρια ένταξης». Πρόσθεσε ακόμη ότι πολύ σημαντικό για τις συνθήκες που επικρατούν στα Βαλκάνια είναι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο αμοιβαίος σεβασμός, που πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για μελλοντική ένταξη (των χωρών) ως πλήρων κρατών-μελών». Επεσήμανε ακόμη ότι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Βουλγαρίας στην Ελλάδα εκπέμπει ένα μήνυμα, όχι μόνο για τη σημασία των διμερών σχέσεων, αλλά και «για τη σημασία της συμμαχικής μας σχέσης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Συνάντηση με τον Βούλγαρο πρόεδρο είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην άμυνα, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επενδύσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω συντονισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ε.Ε., προς την κατεύθυνση της προώθησης μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή