Kρίσιμα ραντεβού σε Αθήνα και Λονδίνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Kρίσιμα ραντεβού σε Αθήνα και Λονδίνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κρίσιμα ραντεβού για την οικονομία της χώρας είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πρώτο συμμετείχαν 11 κορυφαίοι Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Στο δεύτερο, που έγινε στο Λονδίνο, παρόντες ήταν 60 Bρετανοί τραπεζίτες, πολιτικοί, αλλά και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών επενδυτικών οίκων, όπως το Baupost Group, η VR Capital, η Goldman Sachs, η Davidson Kempner Capital Management, η Capstan, η Nationbuilders Capital Partners και η Oaktree Capital.

Κοινό συμπέρασμα των δύο συναντήσεων ήταν η ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που παραμένει, παρά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κοινή συνισταμένη, επίσης, το ότι οι ξένοι επενδυτές, όπως και το Βερολίνο, έχουν πλέον υψηλές προσδοκίες όσον αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Φλερτάρουν ολοένα και πιο ανοικτά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένοντας ότι θα δώσει πραγματική ώθηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ξεκολλήσει από την ύφεση η οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» επιχειρηματίας που συμμετείχε στην πρώτη εκ των συναντήσεων.

Αυτό το ραντεβού έγινε την Τρίτη, στις 8 το πρωί, στον ημιώροφο του King George. Παρόντες ήταν οι επικεφαλής μερικών εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων, δύο πρόεδροι κορυφαίων φορέων εργοδοσίας της χώρας, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δύο συνεργάτες του. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ ήταν ακόμα πιο επιθετικός στις δηλώσεις του για τη σημερινή κυβέρνηση από ό,τι εμφανίστηκε δημοσίως. «Μην μπερδεύετε τη θεσμική πολιτική ορθότητα των Eυρωπαίων απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση», είπε ο Βέμπερ στους επιχειρηματίες. «Δεν πιστεύουν σε όσα λέει αυτή η κυβέρνηση και εκτιμούν πως υπάρχει σοβαρότατο έλλειμμα αξιοπιστίας», φέρεται να δήλωσε ο κορυφαίος παράγων των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και στενός πολιτικός συνεργάτης της Αγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση για έναν λόγο: να δείξει στον Γερμανό πολιτικό την Ελλάδα της παραγωγής και της εξωστρέφειας, αναφέρουν συνεργάτες του. Αλλά και να κάνει γνωστά τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων το φορολογικό και το εργασιακό, που τέθηκαν ανοικτά. Οπως ανοικτά τέθηκε και το ζήτημα της «αντιπαραγωγικής» στάσης των Βρυξελλών απέναντι στην ευρωπαϊκή και ελληνική ναυτιλία. Βέβαια, οι τοποθετήσεις των Eλλήνων επιχειρηματιών είχαν αποδέκτη και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο περιμένουν πολλά.

Ο κ. Βέμπερ έδειξε να συμμερίζεται τα προβλήματα αυτά και κάποιοι εκ των συμμετασχόντων στο breakfast της Τρίτης έφυγαν με την αίσθηση πως κέρδισαν έναν σύμμαχο στο ευρωπαϊκό και στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό. Υπήρξε μάλιστα διάχυτη η αίσθηση πως το Βερολίνο αρχίζει να εγκαταλείπει κάθε πολιτική στήριξης της σημερινής κυβέρνησης. «Δεν θέλω να μπερδεύομαι στα εσωτερικά πολιτικά της Ελλάδας, αλλά ως άνθρωπος ελπίζω να αναλάβει τις τύχες της χώρας σύντομα ο Μητσοτάκης, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Βέμπερ.

Μία ημέρα μετά, στην κατοικία του 59χρονου Bρετανού επενδυτή και υποστηρικτή του Συντηρητικού Κόμματος Μαρκ Φλόρμαν, στο Λονδίνο, το κλίμα ήταν παρόμοιο: οι 60 Bρετανοί πολιτικοί, τραπεζίτες, δικηγόροι αλλά και Ελληνες εφοπλιστές, που ήταν καλεσμένοι στο κοκτέιλ το οποίο παρέθεσε για να γνωρίσουν από κοντά τον κ. Μητσοτάκη, έδειξαν να αδημονούν για μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα. Ο Ελληνας πολιτικός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις. Από το πότε πιστεύει πως θα γίνουν εκλογές έως τη θέση του για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα επιτρέψει μείωση των συντελεστών. Και από το τι προτίθεται να κάνει για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οικονομίας έως το πότε επιτέλους θα μπορέσουν να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Ελληνες της Διασποράς. Σύμφωνα με όσα είπε ο Μαρκ Φλόρμαν στην παρουσίαση που έκανε στον Μητσοτάκη, στο κοκτέιλ βρίσκονταν επενδυτές που αθροιστικά διαχειρίζονται κεφάλαια άνω των 300 δισ. ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή