Παρ’ ολίγον να «τιναχθεί στον αέρα» το ιδιωτικό ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Θράκη και να πέσουν σκιές στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Αιτία, η μετακίνηση της πολυπληθούς συνοδείας του στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη με υπερπολυτελή αυτοκίνητα τα οποία έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας των Σκοπίων και την ένδειξη «ΜΚ»!
Τα οχήματα, γύρω στα 15 τζιπ και πολυτελή επιβατικά, είχαν μισθωθεί, πιθανότατα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, για άγνωστο λόγο –κάποιοι υποστήριζαν ότι η ενοικίαση από τα Σκόπια κόστιζε λιγότερο, ενώ μερικοί έλεγαν πως δεν δέχονταν δικά τους κρατικά αυτοκίνητα να υποβληθούν σε έλεγχο στο ελληνικό τελωνείο των Κήπων–, και έφτασαν κονβόι στην Αλεξανδρούπολη για να παραλάβουν τη συνοδεία του κ. Γιλντιρίμ, που εν τω μεταξύ είχε αποβιβαστεί από το αεροσκάφος και περίμενε. Ομως τα σκοπιανά αυτοκίνητα έφεραν το «ΜΚ» και οι Αρχές δεν τους επέτρεπαν να εισέλθουν στον χώρο του αεροδρομίου.
Προκλήθηκε πανδαιμόνιο, καθώς η όλη συνοδεία, μαζί και ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρέμενε ακινητοποιημένη, η ώρα περνούσε και το όλο πρόγραμμα πήγαινε πίσω. Χρειάστηκε η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, που συνόδευε τον κ. Γιλντιρίμ, να ξηλωθούν κάποιες πινακίδες και να καλυφθούν με αυτοκόλλητη ταινία τα «ΜΚ», για να ξεκινήσει η πομπή.
Ο κ. Γιλντιρίμ είναι ο δεύτερος Τούρκος πρωθυπουργός που επισκέπτεται «ιδιωτικώς» τη Θράκη, μετά τον Ερντογάν τον Μάιο του 2004. Τότε, κατά την περιοδεία του στην Κομοτηνή και στα χωριά της Ροδόπης, ο Ερντογάν είχε αποφύγει να εκστομίσει τον χαρακτηρισμό «τουρκική» όταν αναφερόταν στη μειονότητα, προκαλώντας μουρμούρα στους σκληροπυρηνικούς κύκλους της. Ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.
Τώρα, ο Γιλντιρίμ μπορεί, για παράδειγμα, να μην έκανε το πέρασμα από τα γραφεία της «Τουρκικής Νεολαίας», έστειλε όμως τη σύζυγό του και τους υπουργούς που είχε μαζί του, και αυτό δεν υπολείπεται σημασίας. Αλλά αυτά ήταν αναμενόμενα, δεδομένου ότι η πολιτική της Τουρκίας στο μειονοτικό ουδόλως έχει αλλάξει και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πολιτικός στη γείτονα που, ευρισκόμενος στη Θράκη, θα ξεστόμιζε την «κακή» αντί της «χρυσής» λέξης, δηλαδή θα χαρακτηρίσει μουσουλμανική και όχι τουρκική τη μειονότητα. Αν είχε κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον το ταξίδι του Γιλντιρίμ στη Θράκη, αυτό εντοπίζεται στις σχέσεις της μειονότητας με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη «μητέρα πατρίδα» μετά την ολίσθηση της Τουρκίας του «σουλτάνου Ερντογάν» στον αυταρχισμό. Τόσο στο τζαμί στην Κομοτηνή όσο και στο Ιφτάρ και στην προσευχή στο Λύκειο και τα Αρριάνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από χιλιάδες μειονοτικούς, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να ερμηνευτεί ως δείγμα ενθουσιασμού για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, που οπωσδήποτε επηρεάζουν και τη ζωή στο μουσουλμανικό στοιχείο στην Ελλάδα.
«Η μειονότητα είναι φοβισμένη και ασφαλώς επηρεασμένη από τα όσα γίνονται στην Τουρκία», είπε στην «Κ» μετριοπαθές πολιτικό στέλεχός της. «Οι άνθρωποι δεν εκδηλώνονται. Υπάρχει ένας μηχανισμός εμμίσθων, αποτελούμενος από περίπου 4.000 άτομα, που μισθοδοτούνται από την Τουρκία, ο οποίος επιβάλλει καταστάσεις και δύσκολα τολμούν οι απλοί μειονοτικοί να εναντιωθούν. Ολο αυτό το σύστημα κινητοποιήθηκε για την υποδοχή, στην οποία βεβαίως συμμετείχαν και αρκετοί που το επιθυμούσαν οι ίδιοι, χωρίς να τους το επιβάλει κανείς». Τι μπορεί όμως να φοβάται ένας μουσουλμάνος στη Θράκη;
«Κατ’ αρχήν ο κόσμος επηρεάζεται από την προπαγάνδα. Οι μουσουλμάνοι στη Θράκη βλέπουν μόνο τουρκική τηλεόραση που επί 24ώρου βάσεως προπαγανδίζει υπέρ του Ερντογάν. Υστερα, ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί μειονοτικοί έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση, σε τράπεζες της Τουρκίας, έχουν αγοράσει σπίτια στην Κωνσταντινούπολη, παιδιά τους σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια, αναπτύσσουν εμπορικές συναλλαγές. Ολα αυτά δημιουργούν μια εξάρτηση και δικαιολογούν ανησυχίες, γι’ αυτό δεν εκδηλώνονται ανοικτά. Αν το σύστημα “τσεκάρει” κάποιον ως “εχθρό” του Ερντογάν, θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Βεβαίως, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος η προπαγάνδα, ο εθνικισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός από το γεγονός ότι η μειονότητα στη Θράκη ζει στη φτώχεια και την απομόνωση», πρόσθεσε.
Ο κ. Γιλντιρίμ επισκέφθηκε και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, αλλά και το τζαμί της πόλης, όπου ο κ. Αμανατίδης εκφώνησε λόγο.