Πρόταση Ν.Δ. για άρση του αδιεξόδου στους ΟΤΑ

Πρόταση Ν.Δ. για άρση του αδιεξόδου στους ΟΤΑ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μήνυμα, τόσο προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις προς τους συμβασιούχους όσο και προς τους απεργούς στην καθαριότητα των δήμων ότι «κανένας δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέα παρέμβασή του. Σε αυτήν κατέθεσε τη δική του «ρεαλιστική», όπως έλεγαν στην Πειραιώς, πρόταση για την άρση του αδιεξόδου, καλώντας την κυβέρνηση να πληρώσει στους απεργούς τα δεδουλευμένα, αλλά να μην παρατείνει τις συμβάσεις τους μονιμοποιώντας τους «από το παράθυρο», κάτι που, εξάλλου, ήδη κρίθηκε (και θα ξανακριθεί) αντισυνταγματικό.

Είναι μια πρόγευση για την έμφαση που δίνει η Ν.Δ. στη μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περίοδο στα μέτωπα της καθημερινότητας, με έμφαση στην Υγεία, την Παιδεία, και την Ασφάλεια. Προαναγγέλλοντας τη σχετική τροπολογία που κατέθεσαν αργότερα οι Μ. Βορίδης και Γ. Γεωργαντάς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε την κυβέρνηση να πληρώσει άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους. Ωστόσο, σαφώς τάχθηκε κατά των μονιμοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να πούμε στους εργαζομένους την αλήθεια – ότι καμία μονιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει «εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Αντ’ αυτού, προτείνει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Και άνοιξε το ζήτημα των συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας, μιλώντας για «πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξετυλίγει τη δική του πρόταση πολιτικής και οικοδομεί το δικό του θετικό αφήγημα εντός και εκτός συνόρων. «Ανάπτυξη και δουλειές θα έρθουν μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε σε συζήτηση με νέους στη Λάρισα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλία.

Προτεραιότητες

Παρόμοια μηνύματα εξέπεμψε στη συνάντηση που είχε προ ημερών στις Βρυξέλλες με τη συντακτική ομάδα του Politico. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης χαρτογράφησε τις βασικές του προτεραιότητες για την ανάπτυξη. Στην κορυφή βρίσκονται οι δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, αυτές ακριβώς που δεν προώθησε η παρούσα κυβέρνηση.

Ως επόμενη άμεση προτεραιότητά του ιεράρχησε την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και επέμεινε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, επαναλαμβάνοντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% που διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός είναι «υπερβολικά».

Μιλώντας για τη συνδρομή του Σχεδίου Μάρσαλ στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προϋποθέσεις επιτυχίας μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε μια μικρή χώρα της Δύσης όπως η Ελλάδα: η παροχή τεχνογνωσίας και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης, η «ιδιοκτησία του προγράμματος» από μια γενιά πολιτικών που ήθελαν η χώρα να γυρίσει σελίδα και η συναίνεση της κοινωνίας. Κάνοντας παραλληλισμό στο παρόν, τόνισε ότι οι ίδιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από την σημερινή κρίση.

«Συμβολή ΗΠΑ στην παραμονή στο ευρώ»

Στη στήριξη των ΗΠΑ, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στη χθεσινοβραδινή συζήτηση (με τον Κυρ. Μητσοτάκη) που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής με θέμα: «Προκλήσεις ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ», στο Μουσείο Μπενάκη. Οπως είπε, ερωτηθείς από το κοινό, «οι ΗΠΑ βοήθησαν την Ελλάδα το 2015 να κάνει τη σοφή επιλογή της παραμονής στην Ευρωζώνη». Ο κ. Πάιατ στην αρχή της τοποθέτησής του έκανε εκτενή αναφορά στον Κων. Μητσοτάκη και στον ρόλο που διαδραμάτισε στην ανασυγκρότηση της χώρας και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις – θύμισε ότι ήταν «ο πρώτος πρωθυπουργός μιας γενιάς πολιτικών που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο» και τον χαρακτήρισε έναν από τους «μεγάλους πολιτικούς της Ευρώπης». Αναφερόμενος στους πυλώνες της παρέμβασης του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα, θύμισε ότι ήταν οι κοινές δημοκρατικές αξίες και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, «στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης και πυλώνας σταθερότητας, όπως και σήμερα, σε μια περίπλοκη περιοχή». Ερωτηθείς για τις ευρωατλαντικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι «οι μοίρες μας είναι δεμένες και χρειαζόμαστε σήμερα το είδος των ηγεσιών του Σχεδίου Μάρσαλ» και, παρότι σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να είναι το παράδειγμα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και όχι η Ευρώπη «των ρυθμιστών και των Βρυξελλών», τόνισε ότι η πρόκληση και για τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η παγκοσμιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή