Μνημείο αλυτρωτισμού στα Τίρανα

Μνημείο αλυτρωτισμού στα Τίρανα

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εταίρους και διεθνείς οργανισμούς για ανέγερση μνημείου στα Τίρανα που υποδαυλίζει τον αλβανικό αλυτρωτισμό ενημερώνει το ΥΠΕΞ, πραγματοποιώντας όλες τις απαραίτητες παραστάσεις. Αφορμή, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Τιράνων όπου έχει ανεγερθεί μνημείο με λίθους που προέρχονται από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, ανάμεσα στις οποίες και οι Φιλιάτες Θεσπρωτίας.

Το έργο συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και ανεγέρθηκε πριν από έναν μήνα. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται ότι η ελληνική αντίδραση δημοσιοποιήθηκε χθες, προκειμένου να μην εκληφθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία. Το συγκεκριμένο έργο περιγράφεται ως πρόκληση που «υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας». Και τονίζεται ότι «εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη». Από το ΥΠΕΞ τονίζεται ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές «παραβιάζουν κατάφωρα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, μιας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή