ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Αναπόδεικτες οι ανακοινώσεις περί πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ

01s3vrouts1-thumb-large-thumb-large--2

«Ποτέ στο παρελθόν, πολιτική ηγεσία υπουργείου Εργασίας, δεν λειτούργησε με τόση προχειρότητα, αναλγησία και υποκρισία», δήλωσε ο  Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας την κατάσταση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Ο κ. Βρούτσης κάνει λόγο για «ατεκμηρίωτες και αναπόδεικτες ανακοινώσεις περί πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ», οι οποίες μάλιστα «υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη εργαζόμενων και συνταξιούχων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι ασφαλιστικών παροχών, παραμένουν “όμηροι” της ιδιότυπης στάσης πληρωμών, που σήμερα έχουν κηρύξει τα ασφαλιστικά ταμεία». 

«Ποτέ στο παρελθόν το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση», τονίζει ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με Compliance Report (June 2017) και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ προς τους δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προσεγγίζοντας τα 3 δις ευρώ».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση του ο βουλευτή της ΝΔ, σημειώνει ότι «το πλήθος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων – με στοιχεία Απριλίου 2017 – ξεπερνά τις 139.000, με οφειλές που αγγίζουν τα 1,4 δις ευρώ», ενώ οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις ξεπερνούν «τις 127.000 με οφειλές κοντά στα 650.000.000 ευρώ».

«Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που για πρώτη φορά δεν έχουν αποδοθεί, αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ. Το πλήθος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του ΕΤΕΑΕΠ, ξεπερνά τις 63.000, με οφειλές που υπερβαίνουν τα 900.000.000 ευρώ. Στις πιο πάνω οφειλές θα πρέπει να προστεθεί και η οφειλή  του εφάπαξ  62.652 δικαιούχων που  ακόμη αναμένουν τη πληρωμή τους», συμπληρώνει ο κ. Βρούτσης στη σχετική ανακοίνωση.