ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντικές οι αποκλίσεις στο Κυπριακό

simantikes-oi-apokliseis-sto-kypriako-2197296

ΚΡΑΝ-ΜΟΝΤΑΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με ένα ανεπίσημο δείπνο άρχισαν χθες το βράδυ στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας οι πρώτες συζητήσεις και διερευνητικές επαφές μεταξύ όλων όσοι συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας και ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε συζήτησαν για διαδικαστικά θέματα, γεγονός μάλλον απαραίτητο πριν από την κανονική έναρξη της διάσκεψης σήμερα το πρωί. Πηγές από τις αντιπροσωπείες που βρίσκονται ήδη στο Κραν-Μοντανά, τόνιζαν ότι κατόπιν των χθεσινών επαφών και διασταυρούμενων κατ’ ιδίαν συναντήσεων, αποφασίστηκε ότι βάση των συζητήσεων θα είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι τεχνοκράτες στο Μον Πελερέν τον περασμένο Ιανουάριο.

Ηδη, χθες, γινόταν σαφές ότι πρακτικά η διαδικασία θα αντιμετώπιζε προβλήματα, καθώς το έγγραφο Εϊντε δεν έγινε δεκτό. Νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, μέσω twitter, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς γνωστοποιούσε ότι «ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Εϊντε, μετά την απόδειξη της μονομέρειάς του. Οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού θα αρχίσουν σε λίγες ώρες». Κρίθηκε ότι δίχως το έγγραφο ίσως η διαδικασία γινόταν λίγο ευκολότερη, ιδιαίτερα λόγω των οξύτατων αντιδράσεων που είχε προκαλέσει από Αθήνα και Λευκωσία. Ως διπλωματικό παραλειπόμενο το οποίο, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ορισμένοι στο Κραν-Μοντανά περιέγραφαν ως ενδεικτικό των προβλημάτων που έχει a priori η διάσκεψη είναι εκείνο που διαδραματίστηκε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Γενεύης. Το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Αναστασιάδη απογειώθηκε από τη Γενεύη με προορισμό το Κραν-Μοντανά, ωστόσο ο πιλότος δέκα λεπτά αργότερα επέστρεψε ώστε να παραλάβει τον κ. Εϊντε, τον οποίο… είχαν ξεχάσει στο αεροδρόμιο.

Αισιόδοξος ο Γκουτιέρες

Ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες (ο οποίος θα φθάσει στο ελβετικό θέρετρο την Παρασκευή) εκδήλωσε χθες την αισιοδοξία του, περιγράφοντας τη νέα διάσκεψη ως «ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου». Ο κ. Γκουτιέρες έθεσε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι οι «ενδιαφερόμενοι παίκτες» θα πρέπει «να αδράξουν την ευκαιρία, πρώτα και κυρίαρχα για την Κύπρο, αλλά, επίσης, και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Υπογράμμισε τη δέσμευσή του στη στήριξη της προσπάθειας και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες «να επιδείξουν τη θέληση και την ηγεσία που απαιτείται για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση» του Κυπριακού. Στη σημερινή διάσκεψη πέρα από τους ηγέτες και τους τρεις ΥΠΕΞ θα είναι, επίσης, παρούσα η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Νωρίτερα, ο κ. Εϊντε παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου διευκρίνισε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πιάσουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει τον Ιανουάριο. Επισήμανε ότι δεν υφίσταται καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις (open-ended), ωστόσο πρόσθεσε ότι για πρακτικούς λόγους η διάσκεψη του Κραν-Μοντανά προγραμματίζεται να διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου. «Αν θα συνεχίσουμε έπειτα από αυτή την ημερομηνία, ή αν θα τελειώσουμε νωρίτερα, δεν το γνωρίζουμε», υπογράμμισε. Ως προς την πορεία των συζητήσεων, ο κ. Εϊντε εκτίμησε ότι «δεν θα είναι εύκολη», καθώς τα σημεία εκκίνησης των διάφορων αντιπροσωπειών «απέχουν πολύ και οι διαφορετικές οπτικές και απόψεις τους επαναλήφθηκαν αυτές τις τελευταίες ημέρες».