ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα σκουπίδια

28s10tsipr
diadilwsipoeota
peristeriskoupidia
skoupidiapeiraias

Σε δύσκολη άσκηση εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η διαχείριση της καθημερινότητας, όσον αφορά την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος από την απεργία των συμβασιούχων στην Αυτοδιοίκηση και τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους. Η παράταση των κινητοποιήσεων επέβαλε την παρέμβαση του ίδιου του κ. Τσίπρα, ο οποίος, πάντως, ενεργοποιήθηκε αφού εμφανίσθηκαν ρήγματα στο μέτωπο των απεργών και αφού υπήρξε η εκτίμηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών ότι η διάσπαση θα οδηγήσει στον εκφυλισμό των κινητοποιήσεων. Πάντως, η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ χθες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκάλεσε κλίμα ανησυχίας και αγωνία στην κυβέρνηση. Γύρω από την κρίση με το θέμα των σκουπιδιών, άλλωστε, προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις για τους χειρισμούς που θα έπρεπε να γίνουν, διαφορετικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα που θα έφερναν οι αποφάσεις, αλλά και γκρίνια για τους χειρισμούς που οδήγησαν την κατάσταση μέχρι εδώ.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, η εκτίμηση που επικρατούσε σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο ήταν ότι ουσιαστικά το θέμα είχε λυθεί, ότι οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και οι προτάσεις προς τους απεργούς απαντούσαν πειστικά στα αιτήματά τους και δεν υπήρχε λόγος για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η εκτίμηση αυτή διαψεύσθηκε, ενώ γενικότερα ετέθησαν ερωτήματα κατά πόσον είναι ορθή η «ανάγνωση» της συγκυρίας και οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση αυτή.

Ηταν ακριβώς οι αστοχίες των προηγούμενων ημερών που προκάλεσαν αγωνία χθες, όσο καθυστερούσε η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οπως ανέφερε κομματικό στέλεχος, η παρέμβαση του πρωθυπουργού σε σημαντικό βαθμό σήμαινε ότι είχε εκτιμηθεί εκ των προτέρων ότι θα υπήρχε θετικό αποτέλεσμα και απόφαση για λύση της απεργίας. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση από την πλευρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των απεργών θα σήμαινε ότι και πάλι είχε γίνει λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης. Η απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Πέμπτη δεν ικανοποίησε – όπως ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι στις εξελίξεις και στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στη συνέχεια οι απεργοί, θα έχει επίδραση το γεγονός ότι, μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αναστολή της απεργίας, αυξήθηκε ο αριθμός των απορριμματοφόρων που βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και, όπως εκτιμάται, αν βελτιωθεί η κατάσταση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κινείται για να λύσει το πρόβλημα, τότε θα αδυνατίσει πάρα πολύ το μέτωπο και θα μειωθεί σημαντικά η πίεση που ασκείται.

Επίρριψη ευθυνών

Στην κυβέρνηση, βεβαίως, επιρρίπτουν την ευθύνη για τις αποφάσεις των συνδικαλιστών στην κομματική προέλευσή τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κινούνται με κριτήριο να πλήξουν την κυβέρνηση και όχι να υπηρετήσουν τα αιτήματά τους. Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε χθες και από το βήμα της Βουλής τη Ν.Δ. ότι θέλει να βυθίζεται η Αθήνα στα σκουπίδια έχοντας στόχο την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων. Και στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας παραμένει η θέση ότι η κυβέρνηση δεν φέρει καμιά ευθύνη για το ζήτημα, καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί διατρανώνουν ότι ουδέποτε έδωσαν υποσχέσεις στους συμβασιούχους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.