Ν.Δ.: Προφανή τα νομικά και συνταγματικά προβλήματα για τους συμβασιούχους

Ν.Δ.: Προφανή τα νομικά και συνταγματικά προβλήματα για τους συμβασιούχους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευθείες βολές ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να «τακτοποιήσει» την εκλογική της πελατεία –γεγονός που δημιούργησε το πρόβλημα εξαρχής και το οποίο την κάνει να παρακάμπτει επανειλημμένα το Σύνταγμα και τους νόμους– υποδέχθηκε η Πειραιώς την πρόταση της κυβέρνησης στους συμβασιούχους.

Η Ν.Δ. επιμένει στη «θεσμικά αξιόπιστη» και «οικονομικά βιώσιμη» πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άρση του αδιεξόδου, η οποία, πάντως, δεν προβλέπει μονιμοποιήσεις «από το παράθυρο».

Νέες υποσχέσεις για ανανεώσεις συμβάσεων και «φωτογραφικές» μονιμοποιήσεις βλέπει η Πειραιώς πίσω από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους συμβασιούχους. Η Ν.Δ. έκανε λόγο για «ακροβασίες» μιας ρύθμισης που έχει «προφανή νομικά και συνταγματικά προβλήματα» και με όχημα την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Και, βέβαια, να κερδίσει τη μάχη της επικοινωνίας δημιουργώντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και μάλιστα με εμπλοκή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, στην Πειραιώς κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι συνδικαλιστές παρασκηνιακά έχουν ήδη συμφωνήσει με την κυβέρνηση και ότι όλα τα υπόλοιπα εντάσσονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

«Δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες, κρατά αιχμάλωτους τους συμβασιούχους και μετακυλίει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο μέλλον», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς. Η αποδόμηση της κυβερνητικής πρότασης, πριν ακόμη οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοινώσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, έγινε στον απόηχο της παρέμβασης που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι η πρότασή του για την άρση του αδιεξόδου με τους εργαζομένους στην καθαριότητα κινήθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες: την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους, τη μη μονιμοποίησή τους «από το παράθυρο» με ρυθμίσεις εκτός συνταγματικού πλαισίου και δημοσιονομικών δυνατοτήτων – αντ’ αυτού πρότεινε τη σύναψη νέων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την εκκίνηση της συζήτησης για την ανάγκη συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη, «θεσμικά αξιόπιστη γιατί είναι συμβατή με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις νέες συμβάσεις που απαιτούνται», «καινοτόμα και οικονομικά βιώσιμη» (γιατί ανοίγει τον δρόμο σε εναλλακτικές μορφές παροχής υπηρεσιών), όπως χαρακτηρίζεται από τη Ν.Δ., εντάσσεται στη λογική του λιγότερου κράτους, της αξιολόγησης και αξιοκρατίας στον δημόσιο τομέα, τα οποία στηρίζει σταθερά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω προσλήψεων σχηματίζει κομματικό στρατό, επιμένει να τηρείται η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων που επιβάλλει το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ στηρίζει την περικοπή δαπανών. Ανάμεσα στις δηλώσεις του που φιλοξένησε το Politico, υπάρχει και μια αποστροφή περί «λίπους» στον δημόσιο τομέα, γεγονός που οφείλεται στο ότι «η κυβέρνηση έχει επανέλθει σε μια μακρά ελληνική παράδοση πελατειακών πρακτικών, παραχωρώντας θέσεις εργασίας σε πολιτικούς συμμάχους».

«Eκλογική πελατεία»

Πάντως, την εκτίμηση ότι η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για τους συμβασιούχους θα καταπέσει, εξέφρασε από την πλευρά του και ο αρμόδιος τομεάρχης Μάκης Βορίδης, επικρίνοντας την κυβέρνηση για «τακτοποίηση της εκλογικής πελατείας». Ο κ. Βορίδης μίλησε για «φωτογραφική τροπολογία», για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, που αφήνει εκτός όλους τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες και η οποία θα καταπέσει για λόγους ισότητας. Επισήμανε ακόμη ότι οι προσλήψεις αφορούν μόνο 2.500 ανθρώπους, την ώρα που οι συμβασιούχοι είναι 10.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή