Κυπριακό: Μηχανισμό παρακολούθησης πιθανής συμφωνίας προτείνει η Αθήνα

Κυπριακό: Μηχανισμό παρακολούθησης πιθανής συμφωνίας προτείνει η Αθήνα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Συγκεκριμένη πρόταση για το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων παρουσίασε η Ελληνική πλευρά κατά την πρώτη, πρωινή Συνεδρία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κράν-Μοντανά της Ελβετίας. Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς παρουσίασε στη διάρκεια της Διάσκεψης συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση συνθήκης εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων και περιέγραψε πως στη θέση τους θα υπάρξει ένας μηχανισμός παρακολούθησης της λύσης.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα λειτουργεί με τρόπο που θα διαπιστώνει την υλοποίηση όσων συμφωνιών υπάρχουν.

Πολυήμερες αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ μάλιστα δεν αποκλείεται μεγάλο μέρος της Διάσκεψης να αναλωθεί στα διαδικαστικά, δεδομένου ότι στο χθεσινό δείπνο που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον (και οι δύο απουσιάζουν από τη Διάσκεψη σήμερα), υπήρξε πλήρης αποτυχία συμφωνίας επί του οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων.

Το έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που το πρωί της Τετάρτης σύμφωνα με ελληνικές και ελληνοκυπριακές πληροφορίες είχε αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, παραμένει τελικά στο τραπέζι, σύμφωνα με όσα είπε ο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Ο κ. Άιντε είπε ότι το έγγραφο δεν γίνεται κοινώς αποδεκτό, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί μέρος των συζητήσεων.

Κυπριακό: Μηχανισμό παρακολούθησης πιθανής συμφωνίας προτείνει η Αθήνα-1

Νωρίτερα, η προσέλευση των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Κράν-Μοντανά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις έντεκα και μισή το πρωί.

Η απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων επιβεβαιώθηκε και κατά το χθεσινό δείπνο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ν. Κοτζιάς  τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο Κραν-Μοντανά για τη Διάσκεψη για το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στην πρόσκληση που έχει λάβει Ελλάδα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης στη δική του εισήγηση επισήμανε ότι «τα κακά της Κύπρου οφείλονται ακριβώς στη Συνθήκη Εγγυήσεων», ενώ επισήμανε ιδιαιτέρως τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι πρόνοιες της λύσης θα προσφέρουν πλήρη ασφάλεια και σεβασμό, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο για την εφαρμογή της λύσης.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας ότι, δηλαδή, προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, τα θέματα είναι αλληλένδετα και τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν όλα δεν έχουν συμφωνηθεί.

Πάντως, στο Συνεδριακό Κέντρο υπάρχουν δύο τραπέζια, ένα για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις και ένα για τα κεφάλαια που είναι αποκλειστικά Κυπριακής ιδιοκτησίας.

Ήδη προτού προσέλθουν στο Συνεδριακό Κέντρο οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Ν. Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωναν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο Κραν-Μοντανά για όσο χρειαστεί και σίγουρα έως τις 7 Ιουλίου, όταν είναι προγραμματισμένη να τελειώσει η Διάσκεψη. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε, μάλιστα, ότι θα παραμείνει στο Κραν-Μοντανά για όσο χρειαστεί διότι του αρέσει η τοποθεσία.

Κυπριακό: Μηχανισμό παρακολούθησης πιθανής συμφωνίας προτείνει η Αθήνα-2

Την Βρετανία εκπροσωπεί ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Τζόναθαν Άλεν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον και ο υφυπουργός για Ευρωπαϊκά θέματα Άλαν Ντάνκαν, επέστρεψαν στο Λονδίνο για μια κρίσιμη ψηφοφορία.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχει στη Διάσκεψη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εκδήλωσαν την αισιοδοξία τους για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 10.30 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδος).

Έξω από το Συνεδριακό Κέντρο ήταν συγκεντρωμένοι και ορισμένοι διαδηλωτές οι οποίοι κρατούσαν πανό με συνθήματα υπέρ της επανένωσης της Κύπρου. Μια πρώτη γεύση για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συνεδριακού Κέντρου του Κραν-Μοντανά, θα υπάρξει στις 14:30 τοπική ώρα, όταν ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα παραχωρήσει μια πρώτη Συνέντευξη Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή