Μητσοτάκης: «Eπενδύστε στην Ελλάδα»

Μητσοτάκης: «Eπενδύστε στην Ελλάδα»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσκλητήριο σε επενδυτές να ετοιμαστούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που «αργά ή γρήγορα θα έρθει», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist. «Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα εγγυηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού και λιγότερης γραφειοκρατίας.

Επιλέγοντας να ανοίξει την ομιλία του με έντονες ευρωπαϊκές αναφορές, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι πριν από ένα χρόνο η Ε.Ε. ζούσε την ψυχρολουσία του Brexit, ενώ σήμερα «ο λαϊκισμός ξεθυμαίνει» και η Ευρώπη αναζητεί έναν καλύτερο βηματισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με όπλο τον «προοδευτικό φιλελευθερισμό» συνέτριψε τον ακραίο λαϊκισμό και από αριστερά και από δεξιά. Η ευρωπαϊκή συγκυρία ήταν το χαλί που έστρωσε ο κ. Μητσοτάκης για να μιλήσει τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη δική του στάση από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται «σαν ανεύθυνη αντιπολίτευση στη χώρα, τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει με έμφαση τη συγκεκριμένη αντίστιξη που θυμίζει κάτι σαν αντεστραμμένο 2014 –τις μέρες που ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν ότι θα έσκιζε τα μνημόνια–, την ώρα που ο ίδιος εκπέμπει το μήνυμα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι θετική στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Ως προς το δεύτερο, προανήγγειλε μάλιστα ότι ως κυβέρνηση θα συστήσει ένα Business Advisory Board, το οποίο θα λύνει τα προβλήματα των επενδυτών.

Υπογραμμίζοντας ότι οι συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν «κεντρική πολιτική επιλογή» προκειμένου το κράτος να παρέχει καλύτερες υποδομές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, μιλώντας για «υποκρισία». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα μπορεί «υπό προϋποθέσεις» να δώσει λύσεις με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, χωρίς να ταλαιπωρούνται πολίτες και εργαζόμενοι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι την απόφαση πρέπει να πάρουν οι δήμοι χωρίς την «κηδεμονία» μιας κυβέρνησης «που το μόνο μέλημά της είναι η δημιουργία μιας νέας στρατιάς εργαζομένων συμβασιούχων στους οποίους κραδαίνει το τυράκι μιας αντισυνταγματικής μονιμοποίησης».

Το βήμα του Economist έγινε η αφορμή για μια εκτεταμένη αποτίμηση της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης – μια συμφωνία που ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι έκλεισε με μεγάλη καθυστέρηση, θυμίζοντας τους πέντε στόχους που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας (γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα, άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ρύθμιση για τη μείωση του χρέους, επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και μείωση πλεονασμάτων) και στους οποίους απέτυχε.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε έμφαση στη συμβολή του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα και της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή πολιτική εξόντωσης της παραγωγικής οικονομίας δεν μπορεί να συνεχιστεί».

«Συνειδητό έγκλημα»

Χθες, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Η Πειραιώς φρόντισε να θυμίσει τη «μαύρη» επέτειο κάνοντας λόγο για «συνειδητό έγκλημα» που διέπραξαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Βαρουφάκης «εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας». Η Ν.Δ. επανέλαβε πως οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν, επαναφέροντας τη δέσμευσή της ότι θα προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή