Πρόσκληση από Αλ. Τσίπρα σε επενδυτές

Πρόσκληση από Αλ. Τσίπρα σε επενδυτές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση προς την επενδυτική κοινότητα να έρθει στην Ελλάδα, «τώρα και όχι στο μέλλον», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist. «Οι επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει (σ.σ.: η χώρα). Να επενδύσουν και να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθειά μας», ζήτησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την παρουσία του στο βήμα του Economist για να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με το πισωγύρισμα της χώρας μετά τις εκλογές του 2015.

Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι η χώρα θα είναι ικανή να δανείζεται από τις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, έθεσε το ερώτημα: «Θα με ρωτήσετε “μα αυτό δεν υπήρχε το 2015;”», για να προσθέσει αμέσως ότι «η απάντησή μου είναι σαφής και απόλυτη. Οχι» και δικαιολόγησε αυτή την εκτίμησή του λέγοντας ότι το 2015 δεν υπήρχε το βάθος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια, «κυρίως όμως δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις σε σχέση με την προοπτική βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και οι δεσμεύσεις για τη στροφή στην αναπτυξιακή στρατηγική», ανέφερε, και κατέληξε λέγοντας ότι «τώρα η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής».

Απευθυνόμενος στους επενδυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του ότι το κράτος γίνεται σήμερα πιο γρήγορο και φιλικότερο στην προσέλκυση των επενδύσεων χωρίς να γίνονται υποχωρήσεις σε ζητήματα ίσης μεταχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας και ως παράδειγμα χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής ανέφερε την επιτάχυνση των διαδικασιών έναρξης οικονομικής δραστηριότητας μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας μιας στάσης. Μίλησε επίσης για μεταρρυθμίσεις στον φορολογικό μηχανισμό, στη δημόσια διοίκηση, στις αγορές προϊόντων, στο ασφαλιστικό σύστημα και στον τραπεζικό τομέα, που, όπως υπογράμμισε, έφεραν την Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο ως ποσοστό επενδύσεων επί του ΑΕΠ, και για την ανατροπή αυτής της κατάστασης είπε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση δράσεων και εργαλείων όπως ο αναπτυξιακός νόμος, η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Γιούνκερ, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η επανεκκίνηση μεγάλων έργων και η ανάδειξη των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων μέσα από ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται προς την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επικεντρώνεται σε τομείς που η χώρα διαθέτει φυσικά πλεονεκτήματα, όπως η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία, ο τουρισμός, τα ερευνητικά κέντρα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Τέλος, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η πορεία της χώρας θα είναι στο εξής μόνο ανοδική και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει το έργο ταχύτατης ολοκλήρωσης του προγράμματος προσαρμογής «χωρίς καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή