Αεροπορικές ασκήσεις από την Τουρκία στα Κατεχόμενα

Αεροπορικές ασκήσεις από την Τουρκία στα Κατεχόμενα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αεροπορικές ασκήσεις στα βόρεια της Κύπρου, στο κατεχόμενο κομμάτι του νησιού πραγματοποίησε χθες η τουρκική αεροπορία, δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας. Με τρεις διαδοχικές NOTAM (υπ’ αριθμόν 117/17, 118/17, 119/17) οι οποίες εκδόθηκαν από τις κατοχικές αρχές, πρακτικά δεσμεύθηκε το μεγαλύτερο μέρος το FIR Λευκωσίας προς τα βόρεια του νησιού, για την πραγματοποίηση ασκήσεων Ερευνας και Διάσωσης και ασκήσεων δίχως πυρά. Με τις ΝΟΤΑΜ ζητούνταν από τα διερχόμενα αεροσκάφη να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή «για τη δική τους ασφάλεια», ασκώντας πρακτικό κυριαρχικό δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκε ο εναέριος χώρος δυτικά και βορειοδυτικά της Μόρφου. Η άσκηση ήταν αρκετά εκτεταμένη και έγινε αντιληπτή και στον ελληνικό εναέριο χώρο. Χθες, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες, από τη στιγμή έναρξης της Διάσκεψης στο Κραν-Μοντανά, παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Η τουρκική στρατιωτική κινητικότητα στην Κύπρο προσλαμβάνεται και ως ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους της Αγκυρας για την αντίληψη περί μόνιμης παρουσίας των Τούρκων στο νησί. Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο ότι για την τουρκική αεροπορική άσκηση χρησιμοποιήθηκε και το παράνομο αεροδρόμιο του Τύμπου στην πλευρά των κατεχομένων. Παράλληλα με την αεροπορική δραστηριότητα, η Τουρκία διατηρεί όλες αυτές τις ημέρες και ναυτική παρουσία στα διεθνή ύδατα στα βορειοδυτικά της Πάφου. Μια τουρκική φρεγάτα παρακολουθεί, δίχως να παρενοχλεί, το ερευνητικό πλοίο «Ramform Hyperion» το οποίο διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οικόπεδα 6 και 11.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εταιρεία Total έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 από τις 14 Ιουλίου και έπειτα. Aλλωστε, ένας από τους λόγους που επισπεύσθηκε και η διάσκεψη του Κραν-Μοντανά ήταν οι τουρκικές πιέσεις για πάγωμα των ερευνών και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, με βασικό επιχείρημα την «ανισομερή» κατανομή των πόρων του νησιού ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή