Ν.Δ.: ασφάλεια, καθημερινότητα ψηλά στην ατζέντα

Ν.Δ.: ασφάλεια, καθημερινότητα ψηλά στην ατζέντα

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ευθύνες που συνεπάγεται η διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα στα καυτά μέτωπα της καθημερινότητας, που δεν μπορούν να περιμένουν, φρόντισε να θυμίσει η Πειραιώς στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το αδιέξοδο των προηγούμενων ημερών με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ, αλλά και τα ζητήματα τάξης και ασφάλειας με αφορμή την επίσημη σφραγίδα που έβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο «άβατο» των Εξαρχείων. Την ίδια ώρα, για την Πειραιώς το μεγάλο ερώτημα είναι αν γνώριζε ο πρωθυπουργός τις ενέργειες και τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου για την επίμαχη υπόθεση.

Η Πειραιώς επέρριψε την πλήρη ευθύνη για το χάος με τους τόνους σκουπιδιών και την απαξιωτική εικόνα εν μέσω τουριστικής περιόδου στην κυβέρνηση και διά του εκπροσώπου της κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα χθες το πρωί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του: «Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός οφείλει προσωπικά να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί από τον νόμο», ήταν η αποστροφή του λόγου του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς εννοούσε ότι η απόφαση της επίταξης απαιτούσε την υπογραφή του πρωθυπουργού και επί της ουσίας τον κάλεσε να πάρει θέση. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταθέσει τη δική του πρόταση για άμεση καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους και έχει ταχθεί κατά των μονιμοποιήσεων «απ’ το παράθυρο». Την ίδια ώρα, από το βήμα του συνεδρίου του Economist και με αφορμή τη διαχείριση των απορριμμάτων, περιέγραψε τη γενικότερη φιλοσοφία του για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως κεντρική πολιτική επιλογή. Η τακτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα με αφορμή θέματα της επικαιρότητας και της καθημερινότητας θα συνεχιστεί, καθώς η Ν.Δ., πέρα από την καταγγελία, θα καταθέτει και δικές της προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της συγκέντρωσης αστυνομικών στα Εξάρχεια, ζήτημα που προκάλεσε ευθεία σύγκρουση ανάμεσα στην Πειραιώς και στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, η Πειραιώς κάνει λόγο για «πολιτική» απόφαση που αποτελεί επισφράγιση της αποτυχίας της κυβέρνησης στο μέτωπο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. «Με την απόφασή του ο υπουργός αποδέχθηκε ότι τα Εξάρχεια είναι άβατο. Σε μια ειρηνική εκδήλωση έδωσε απαγορευτικό», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε (ρ/σ Real) ότι οι αστυνομικοί, όπως όλοι οι υπόλοιποι Ελληνες, έχουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι «σε όποια πλατεία της Ελλάδας επιθυμούν». Πρόσθεσε ακόμη ότι «μια σοβαρή κυβέρνηση και ένας σοβαρός υπουργός Δημόσιας Τάξης έχουν την υποχρέωση και τη δύναμη να εξασφαλίσουν και στα Εξάρχεια μια ειρηνική συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε χθες συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο γραφείο του στη Βουλή. «Είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συνάντηση, πάντως, δεν έμεινε στα τυπικά. Οι δύο άνδρες είχαν σε βάθος συζήτηση για την οικονομία και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε στην πάγια άποψή του ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικό και πρέπει να μειωθεί.

Ομιλία στο συνέδριο ΔΗΣΥ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΔΗΣΥ. Τόσο επειδή η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι από τη Ν.Δ. τη χωρίζει άβυσσος, και έχει κηρύξει «διμέτωπο» αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Δεξιάς, όσο και επειδή, στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχουν.

Δεκαπέντε ερωτήματα προς Κοντονή

Η Ν.Δ., όπως προανήγγειλε διά στόματος Βασίλη Κικίλια, θα επιμείνει στο θέμα των «παρεμβάσεων» του Πάνου Καμμένου στη Δικαιοσύνη. Λίγη ώρα αφότου ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. διαμήνυε ότι το κόμμα έχει ως απαρέγκλιτη αρχή «την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, και όσοι είναι υπόλογοι για οποιαδήποτε υπόθεση να λογοδοτούν για τις πράξεις τους και να υφίστανται τις συνέπειες του νόμου», 15 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεταν επίκαιρη επερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για «αντιθεσμική παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ σε ποινική υπόθεση με όρους παρακρατικής συμπεριφοράς». Αφού υπενθυμίζουν τα γεγονότα που αφορούν την εμπλοκή του κ. Καμμένου στην υπόθεση, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι διά της συμπεριφοράς των στελεχών της «απαξιώνει συστηματικά τους θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Η «πρωτοφανής», όπως σημειώνεται, «για κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, παρέμβαση στη διεκπεραίωση σημαντικής ποινικής υπόθεσης, λειτουργώντας κατά τρόπο απολύτως αντιθεσμικό», είναι η αφορμή για να θυμίσουν τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη «θεωρώντας αυτήν πρόσφορο πεδίο για την άσκηση πολιτικής επιρροής προς την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων, κατά παράβαση της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών». Οι 15 βουλευτές θέτουν στον κ. Κοντονή 15 ερωτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις 12 επικοινωνίες του ΥΠΕΘΑ με τον κατάδικο ισοβίτη, το αναπάντητο ερώτημα αν ο κ. Καμμένος επικοινώνησε με τον λιμενικό υπάλληλο κ. Χριστοφορίδη, καθώς και αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κ. Τζίβα και με τον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος όπου κρατείται ο Γιαννουσάκης. Τελευταίο, αλλά κορυφαίο ερώτημα, αν ο κ. Τσίπρας γνώριζε τις ενέργειες του υπουργού του, το οποίο αναμένεται να θέσει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή