Συνέδριο ΔΗ.ΣΥ: Πρόσκληση από Γεννηματά για ενιαίο φορέα

Συνέδριο ΔΗ.ΣΥ: Πρόσκληση από Γεννηματά για ενιαίο φορέα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας νέας και ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, με εκλογή του προέδρου της από τους πολίτες τον προσεχή Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο μέχρι τα τέλη του έτους, πρότεινε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά, προκαλώντας μάλιστα τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου να αποδεχθούν το κάλεσμά της. Εισηγήθηκε μάλιστα την προετοιμασία του νέου προοδευτικού φορέα να την αναλάβει μια νέα ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία, όπως είπε, «θα εγγυηθεί την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο» και ως επικεφαλής της πρότεινε τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

Αυτή ήταν η σημαντικότερη είδηση της ομιλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΔΗΣΥ, το οποίο άρχισε χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θέλοντας μάλιστα να διαψεύσει εξαρχής όσους το τελευταίο διάστημα υποστήριζαν ότι δεν θα ήταν απολύτως σαφής στις διαδικασίες που θα πρότεινε, η κ. Γεννηματά παρουσίασε χθες αναλυτικά ένα προς ένα τα βήματα που εισηγείται.

Προτείνω, είπε, η εκλογή του προέδρου της νέας παράταξης να γίνει μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες τον Οκτώβριο 2017 και καταληκτική ημερομηνία για το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα αναδείξει και τα κεντρικά όργανα, να είναι ο Δεκέμβριος του 2017. Από το νέο μητρώο μελών που θα διαμορφωθεί στην εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου, εισηγήθηκε να προκύψουν και τα μέλη του συνεδρίου, ενώ, απευθυνόμενη εμμέσως πλην σαφώς στο Ποτάμι, στην Ωρα Αποφάσεων αλλά και στις άλλες κινήσεις και τις προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, τους κάλεσε «να τοποθετηθούν αμέσως μετά το συνέδριό μας ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης» και δεσμεύθηκε «να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμά της».

Με ανάλογο τρόπο επιχείρησε να προσδιορίσει και τον ιδεολογικό χαρακτήρα της νέας παράταξης, όπως εκείνη τουλάχιστον τον εισηγείται. «Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, καθώς και το πλαίσιο της επιτροπής θέσεων και διαλόγου για την Κεντροαριστερά, θα αποτελέσουν την ισχυρή προγραμματική βάση και θα διαμορφώσουν την ξεκάθαρη ταυτότητα και το πολιτικό μας στίγμα», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να συναντηθούμε με όλο τον προοδευτικό κόσμο, και με αυτούς που χτυπημένοι και απογοητευμένοι από τις βαριές συνέπειες της κρίσης απείχαν συνειδητά στις εκλογές, ακόμη και με αυτούς που εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πίστη και χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες. Εμείς σε όλους αυτούς έχουμε σταθερά απλωμένο το χέρι μας. Τους λέμε: Εδώ είναι ο χώρος σας», είπε η κ. Γεννηματά.

Επιθυμώντας, τέλος, να διαψεύσει και όσους θεωρούν ότι η ίδια κινείται πολιτικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη Ν.Δ., εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στον Αλ. Τσίπρα. Του καταλόγισε ότι «με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία ευτέλισε τις αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν για να ανεβεί στην εξουσία» και τον κατήγγειλε ότι «τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την “κυβερνώσα Αριστερά”, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού», κατέληξε και, προδικάζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η νέα προοδευτική παράταξη που εισηγείται «θα γίνει ο κορμός μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή