«Ολα ανοικτά» στην Πειραιώς για την υπόθεση Καμμένου

«Ολα ανοικτά» στην Πειραιώς για την υπόθεση Καμμένου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό σκοπεύει να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1», κλιμακώνοντας την πίεσή της προς την κυβέρνηση μέχρι να λάβει τις απαντήσεις που ζητεί ή να… λάμψουν από μόνες τους από νέες αποκαλύψεις που ενδέχεται να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς κρατούν στο τραπέζι όλες τις επιλογές – συμπεριλαμβανομένης της πρότασης μομφής και του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής– ενώ απαντήσεις από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα, όταν ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Αδ. Γεωργιάδη, στην Πειραιώς δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν θύμιζε σε τίποτα τον «γνωστό» εαυτό του. Δεν απάντησε ικανοποιητικά, ή απέφυγε να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα του κ. Γεωργιάδη, οδηγώντας τον τρίτο όροφο της Πειραιώς στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και ότι είναι εκτεθειμένος.

Εκτεθειμένοι είναι, όμως, και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα και πιεστικά ερωτήματα για τις συνομιλίες με τον κατάδικο ισοβίτη Γιαννουσάκη, το περιεχόμενό τους και τον στόχο της εξωθεσμικής παρέμβασης στην υπόθεση του «Noor 1» που η Ν.Δ. κατήγγειλε ότι παραπέμπει σε «παρακρατικές συμπεριφορές». O πρωθυπουργός έσπευσε να τυλίξει με πέπλο προστασίας τον κυβερνητικό του εταίρο, χωρίς, ωστόσο, να απαντά αν γνώριζε για τις ενέργειές του και για τις συνομιλίες με τον κατάδικο ισοβίτη.

Το ερώτημα δεν αποκλείεται να θέσει επιτακτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την απευθείας αντιπαράθεση που θα έχουν –την πρώτη μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την πρώτη μετά την υπόθεση Καμμένου– τη Δευτέρα στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία που έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αυτό, ήταν, εξάλλου και το ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο κατέληγε η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στον Σταύρο Κοντονή σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., με ευθείες αιχμές για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, προκειμένου να ευθυγραμμίσει τις αποφάσεις της με τις πολιτικές της σκοπιμότητες. Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας;

Γυρίζει μπούμερανγκ

Οσο το Μαξίμου επιμένει να μην απαντά, τόσο περισσότερο η Ν.Δ. θα βάζει στο κάδρο της υπόθεσης τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και όχι τυχαία. Πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η όλη υπόθεση με το «Noor 1» όχι μόνο ακυρώνει το χαρτί του «ηθικού πλεονεκτήματος» που με μεγάλη ευκολία κραδαίνει η κυβέρνηση έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, όταν δεν το χρησιμοποιεί για την εξόντωσή τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι η «σταυροφορία» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής τής γυρίζει μπούμερανγκ, εφόσον αποδειχθεί –και σε αυτό φαίνεται ότι παραπέμπουν κάποια στοιχεία– ότι ο κ. Καμμένος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, εκτός από τον ισοβίτη, με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη –ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. προφανώς δεν έθεσε τυχαία το σχετικό ερώτημα την περασμένη Δευτέρα– αλλά και με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τσεβά. Αυτό θα σήμαινε ότι στόχος των παρεμβάσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας ήταν η ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Υπό αυτό το πρίσμα, κερδίζει έδαφος στην Πειραιώς η σκέψη να κατατεθεί αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, καθώς ενδεχόμενες αποδείξεις για τις παραπάνω επαφές θα κατέρριπταν το βασικό επιχείρημα του κ. Καμμένου ότι ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή ο Γιαννουσάκης είχε ζητήσει την προστασία της πολιτείας. Πάντως, όπως διαμηνύουν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, «είναι όλα στο τραπέζι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή