«Είχαμε και εμείς το πρόβλημα, αλλά το λύσαμε, ενώ εσείς…»

«Είχαμε και εμείς το πρόβλημα, αλλά το λύσαμε, ενώ εσείς…»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Φόλκερ Τράιερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, λέει σήμερα στην «Κ» ότι μια δημοσκόπηση ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσής του (DIHK), που είναι η μεγαλύτερη οργανωμένη έκφραση επιχειρήσεων στη Γερμανία, έδειξε ότι η οικονομία της Ευρώπης θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη το 2017. Υπό μια βασική προϋπόθεση:

«Χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, και στην Ελλάδα το ζήτημα της ρευστότητας είναι ακραίο», λέει στην «Κ». Και κάπου εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για όλους, Ελληνες και ξένους, αφού η υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα δεν κάνει και μεγάλες διακρίσεις. «Τα μέλη μας στη χώρα σας (σ.σ. μεταξύ των οποίων πολλές γερμανικές επιχειρήσεις) διαμαρτύρονται για το φορολογικό βάρος. Σε μας η “μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων” ήταν η ατζέντα 2010 του καγκελάριου Σρέντερ. Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει η πολιτική ελίτ της χώρας μας για την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας».

Προσθέτει, ωστόσο, μια κρίσιμη διαφορά σε σχέση με τη χώρα μας: «Ημασταν όμως σε καλύτερη μοίρα από σας, διότι δεν χρωστάγαμε τόσο πολλά και μπορούσαμε να δανειστούμε. Ετσι, οι αλλαγές της ατζέντας –στην αγορά εργασίας– συνοδεύτηκαν από μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στις κρατήσεις. Αυτό εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε γιατί χρωστάτε πολλά», επαναλαμβάνει. Το αποτέλεσμα; «Αυτό όμως –οι υψηλές κρατήσεις– εκτροχιάζει όλο και μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη “μαύρη οικονομία” και άρα είναι αντίθετο με τα συμφέροντα εκείνων που συνέστησαν αυτές τις αλλαγές. Το συζητήσαμε στο προεδρείο του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου και χρειάζεται να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες χρηματοδότησης των κοινωνικών συστημάτων και της ανάγκης να δημιουργηθεί χώρος για κινητροδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ισως το ένα ή το άλλο μέτρο σε αυτό τον τομέα να βλάπτει την επίτευξη των στόχων για έσοδα». Ο κ. Τράιερ επαναλαμβάνει ότι «για τις επιχειρήσεις, η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη. Και έτσι φτάνουμε στο σημείο πολλοί, απλά, να μην τακτοποιούν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, καθώς πολλοί δεν θέλουν και/ή δεν μπορούν να πληρώσουν. Κάπως έτσι, λοιπόν, πηγαίνουν στη “μαύρη οικονομία” και έτσι αυξάνεται το βάρος για εκείνους που πληρώνουν. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στη “μαύρη οικονομία” και ελπίζω να μη θέλουν να πάνε εκεί».

Ο Γερμανός αξιωματούχος, με όσα λέει παραπάνω, δείχνει να γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα. Κλείνει δε, λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ομολογώ ότι αυτό το πρόβλημα όταν συζητάμε για την Ελλάδα δεν το έχουμε συζητήσει όσο πρέπει. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε, καθώς μας ενδιαφέρει αυτή η χώρα να μείνει στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη…».

Το θέμα, όμως, είναι να μείνει επιστρέφοντας στην ανάπτυξη. Κι αυτός ο στόχος, όσο επικρατεί η εικόνα που τόσο καλά περιγράφει ο κ. Τράιερ, δυστυχώς δεν μπορεί να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα η χώρα να… κυνηγάει ουσιαστικά την ουρά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή