Moody’s: Θετική εξέλιξη για την ΕΤΕ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Moody’s: Θετική εξέλιξη για την ΕΤΕ η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως θετικό πιστωτικό γεγονός για την Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίζει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι μέτοχοι της ΕΤΕ ενέκριναν την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την οποία ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειών που προέβλεπε το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Οπως σημειώνεται στην έκθεση της Moody’s, η πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου αποτελεί «credit positive» για την τράπεζα, καθώς θα εισπράξει περί τα 718,3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 110 μονάδες βάσης.

Επιπλέον θα βελτιώσουν σημαντικά τη ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας μειώνοντας την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA. Από την πώληση της ασφαλιστικής η ρευστότητα της ΕΤΕ ενισχύεται με περίπου 770 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% στην Εθνική Ασφαλιστική, που θα επιτρέψει στην τράπεζα να δημιουργήσει νέα συνεργασία με την EXIN και να συνεχίσει να επωφελείται από τις κερδοφόρες δραστηριότητες της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σημειώνεται ότι η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει η διοίκηση της τράπεζας με την Κομισιόν. Στην ανάλυση της Moody’s σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα υλοποιεί ενεργητικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο προβλέπει την πώληση των μη τραπεζικών θυγατρικών, καθώς και όλων των δραστηριοτήτων εξωτερικού και την επικέντρωση στις εγχώριες τραπεζικές δραστηριότητες. Μετά την πώληση θυγατρικών όπως η Finansbank στην Τουρκια, καθώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής, του Αστήρ Παλάς, της UBB στη Βουλγαρία, της NBGI κ.ά. ο όμιλος προχώρησε στην αποπληρωμή κρατικής βοήθειας ύψους 2 δισ. ευρώ (CoCos), ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1 ) ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2.000 μονάδες βάσης και πλέον ανέρχεται σε 18,1%. Στην έκθεση της Moodys εκτιμάται ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ξεπληρώσει τον ELA εντός των επόμενων 12-18 μηνών, διαδικασία που στηρίζεται στις πωλήσεις ενεργητικού και στην επιστροφή περισσότερων καταθέσεων, καθώς η εμπιστοσύνη θα βελτιώνεται λόγω και της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης το 2017-2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή