Κυπριακό: Επιστρέφει στην Ελβετία ο Γκουτιέρες – προσπάθεια «διάσωσης» των συνομιλιών

Κυπριακό: Επιστρέφει στην Ελβετία ο Γκουτιέρες – προσπάθεια «διάσωσης» των συνομιλιών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για το Κυπριακό, επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η επιστροφή του κ. Γκουτιέρες αποτελεί επί της ουσίας την ύστατη προσπάθεια, από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, να «διασωθούν» οι συνομιλίες, οι οποίες, μετά και τις σημερινές τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δείχνουν πως οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς τι άλλαξε και επιστρέφει ο κ. Γκουτιέρες, απάντησε χαρακτηριστικά «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα, αλλά είναι καλό που έρχεται», για να προσθέσει: «Σήμερα κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει. Τα ερωτήματα αυτά από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Διότι κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε. Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν, πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι Πρόεδροι».

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογείται η παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, έτσι ώστε να αποφευχθούν και πάλι άσκοπες προσδοκίες χωρίς να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. «Αν όλοι συνεργαστούν μέσα στα πλαίσια που έχουν καθοριστεί, μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Μιλάμε για πρόοδο και όχι θεωρίες και λόγια», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση, όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «τελικής διάσκεψης», ανέφερε: «Εγώ γνωρίζω ότι είμαι εδω για να πετύχουμε πρόοδο που θα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για λύση», προσθέτοντας, πάντως, όσον αφορά τη στάση της Αγκυρας, πως υπάρχει διαφορά από το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Γκουτιέρες.

Ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος νωρίτερα, μέσω δηλώσεών του, είχε αποτυπώσει την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, χαρακτήρισε σημαντική την επιστροφή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ από την πλευρά του, ο Βρετανός υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, Αλαν Ντάνκαν, τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά», χαρακτηρίζοντας την Τετάρτη κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή