Οι προτεραιότητες του Μαξίμου

Οι προτεραιότητες του Μαξίμου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθημερινότητα και η προώθηση του αφηγήματος επανόδου της χώρας στην κανονικότητα μπαίνουν ως προτεραιότητες στον κυβερνητικό σχεδιασμό, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, να αναλαμβάνει τον κεντρικό συντονισμό της κυβερνητικής προσπάθειας να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και το χαμένο έδαφος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του εγρήγορση και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ζητημάτων που θα μπορούσαν να ανακύψουν, καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό αιφνιδιάστηκε και φάνηκε να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ζήτημα με τους συμβασιούχους των ΟΤΑ και την απεργία στην αποκομιδή απορριμμάτων. Το θέμα των συμβασιούχων παραμένει ένα από τα υψηλής προτεραιότητας, καθώς στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτές παράμετροι και ότι θα μπορούσαν να ανακύψουν και άλλα προβλήματα εν μέσω θέρους.

Σε έντονους ρυθμούς συνεχίζεται, την ίδια στιγμή, η προετοιμασία για τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, στα οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Μέσω αυτών επιθυμεί να σηματοδοτήσει την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς οικονομικής κανονικότητας και επιστροφής στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία με τους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί την επόμενη Τετάρτη, 12 Ιουλίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, στα Κοίλα Κοζάνης, και η παρουσία του εκεί πρόκειται να συνδυαστεί με εξαγγελίες για μια σειρά από έργα στην περιοχή. Θα ακολουθήσουν αναπτυξιακά συνέδρια στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, με στόχο να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε περιοχής και να παρουσιασθούν αναπτυξιακές προτεραιότητες προσαρμοσμένες σε αυτές. Τα συνέδρια θα συνδυαστούν με εξορμήσεις κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια. Η «γραμμή» του Μαξίμου είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η επικοινωνία με τους πολίτες, με την εκλογική βάση και να προωθηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, το αφήγημα ότι η χώρα είναι σε διαδικασία εξόδου από την κρίση, ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στην οικονομία και είναι θέμα χρόνου να περάσει στην καθημερινότητα.

Βεβαίως, σε μια παράλληλη διαδικασία, έχουν δοθεί οδηγίες στους υπουργούς να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στους τομείς αρμοδιοτήτων τους που άπτονται της υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν δρομολογηθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες. Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις σε αυτό το επίπεδο, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και να ανατραπεί το αφήγημα περί οριστικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία για τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, τα νομοσχέδια για την εκπαίδευση και την υγεία, που, όπως έχει προαναγγελθεί, θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχουν ψηφιστεί.

Συνεδρίαση Π.Γ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκκρεμεί η ενημέρωσή της για τη συμφωνία που εγκρίθηκε από το πρόσφατο Eurogroup. Εκκρεμεί, επίσης, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, για την οποία έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας. Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σύντομα, πριν από το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να απαντηθούν εκεί τα όποια ζητήματα τίθενται από την πλευρά του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή