Κυπριακό: Δεν μεταβαίνουν οι πρωθυπουργοί στην Ελβετία

Κυπριακό: Δεν μεταβαίνουν οι πρωθυπουργοί στην Ελβετία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα μεταβούν στην Ελβετία οι πρωθυπουργοί των εμπλεκόμενων χωρών στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως αποφασίστηκε το βράδυ της Τετάρτης.

«Οπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικος χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί», σχολίασε σχετικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Οπως θα είδατε, κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα. Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις», πρόσθεσε. Ακόμη, ερωτηθείς αν υπήρξε αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην πρόταση της Αθήνας, ανέφερε:

«Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. Eide στον Γενικό Γραμματέα». Τέλος, σε ερώτηση αν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στην στάση της Τουρκίας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «πρέπει να δουλέψουμε» ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα έλευσης των πρωθυπουργών στη διάσκεψη είχε θέσει και τη Δευτέρα, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Η δική μας πρόταση στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είπε, από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ακιντζί και του κ. Τσαβούσογλου, τόνισε: «Η πρόταση μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει τα αδιέξοδα. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχθούν εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οι ίδιοι να το λύσουν. Η δική μας πρόταση στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Την ίδια ώρα η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ ότι δεν συνάδουν με κοινούς στόχους. Ο δικός μας στόχος είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να είναι για όλους δίκαιος, κάποιων άλλων με βάση το δίκαιο το δικό τους». Ερωτηθείς αν απορρίφθηκε η πρόταση του, ο Πρόεδρος είπε ότι «από ό,τι σας ελέχθη μπορεί να συνάγεται το συμπέρασμα αν έγινε αποδεκτή ή αν δεν έγινε».

Ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών

Πιθανή, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται η παράταση των διαπραγματεύσεων για λίγα 24ωρα μετά την 7η Ιουλίου, η οποία αρχικά είχε δοθεί ως τελική ημερομηνία από τον ΟΗΕ. Αποφάσεις σχετικά με αυτό αναμένεται να ληφθούν αύριο, Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρικ, ανακοίνωσε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι ο Αντόνιο Γκουτιέρες θα αναχωρήσει σήμερα από τη Νέα Υόρκη για την Ελβετία. Στη Διάσκεψη θα παρευρεθεί και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή