Βενιζέλος: «Να μην επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο βαλβίδα εκτόνωσης εσωτερικών εντάσεων της Τουρκίας»

Βενιζέλος: «Να μην επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο βαλβίδα εκτόνωσης εσωτερικών εντάσεων της Τουρκίας»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς πρέπει να μην εμπλακούμε σε μια ρευστή εσωτερική κατάσταση, να μην επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος βαλβίδα εκτόνωσης συγκυριακών, εσωτερικών εντάσεων της Τουρκίας. Να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας, με την σύγχρονη αντίληψη περί διπλωματίας, και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρουσίαση του βιβλίου του Αχμέτ Ινσέλ «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν – Από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή».

Επίσης αναφέρθηκε στις εθνοτικές, θρησκευτικές, ιστορικές και πολιτιστικές τομές που διαπερνούν και κατατέμνουν την τουρκική κοινωνία και το τουρκικό έθνος, οι οποίες, όπως σημείωσε, «επιτρέπουν στον (πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν να διαμορφώνει ένα πλειοψηφικό ρεύμα επειδή πρωτίστως εκφράζει το τουρκικό ισλαμικό συντηρητισμό, που είναι και κοινωνικός ταυτόχρονα».

Ο πρώην υπουργός μίλησε για τις τρεις αλληλένδετες παγίδες για την Τουρκία – του μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος, του δημοκρατικού αυταρχισμού που είναι διαρκώς παρών και της διεθνούς απομόνωσης – και υποστήριξε ότι το πρόβλημα του Ερντογάν δεν είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Χάλκη, η Ίμβρος και η Τένεδος: "Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι το γεγονός ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η καταστατική πράξη της κεμαλικής Τουρκίας, είναι η μετάβαση από τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη συγκρότηση της τουρκικής δημοκρατίας. Η Λωζάνη είναι ο Κεμάλ και ο Ινονού. Και άρα, λέει ο Ερντογάν, «αυτό που έχετε ως αφήγημα νίκης είναι το αποτέλεσμα μιας συντριπτικής εθνικής ήττας»".

Εξήγησε ότι «η Λωζάνη επισημοποιεί την ανεξαρτησία της Αιγύπτου, την ανεξαρτησία του Σουδάν, τα σύνορα της Συρίας, τα σύνορα της Τυνησίας και εμείς νομίζουμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η ελληνοκεντρική συνθήκη η οποία ρυθμίζει θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όλο το τόξο της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όλο το τόξο στο οποίο συνετελέσθη και εκφυλίστηκε η Αραβική Άνοιξη, σε όλο το τόξο στο οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι αυτή τη στιγμή, είναι αντικείμενο της συνθήκης της Λωζάνης».

«Η Τουρκία έχει ενεργό απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα εξαιτίας του Κουρδικού και της πολύ πιθανής ενοποίησης των Κουρδικών επικρατειών σε ένα κράτος, άρα έχει πρόβλημα ακρωτηριασμού. Έχει πρόβλημα με τη Συρία, το Ιράν, με το σύμπαν. Έχει ένα τεράστιο μη διαχειρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή