Ερώτηση Αμυρά για τους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους

Ερώτηση Αμυρά για τους κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικές εντυπώσεις για την εικόνα της Ελλάδας και την κατάσταση που επικρατεί στους αρχαιολογικούς χώρους, ως προς την δυνατότητα επισκέψεώς τους, εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκάλεσαν σήμερα στη Βουλή όσα αποκαλύφθηκαν με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Γ.Αμυρά και τις απαντήσεις της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Κατ’ αρχήν, και ενώ το πρόβλημα της δυσλειτουργίας πολλών αρχαιολογικών χώρων, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού (παραμένουν κλειστοί ή ανοίγουν κατόπιν ειδικής συνεννόησης) είναι γνωστό από καιρό, η κυρία Κονιόρδου ανέφερε ότι σχετικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος γίνονται “σήμερα και αύριο”, στη μέση του καλοκαιριού: “Σήμερα και αύριο συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού όλοι οι έφοροι, όλης της Ελλάδας ακριβώς για να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να θέσουμε και τα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις, για να βοηθήσουμε τους εφόρους και τους αρχαιολογικούς χώρους να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό, μέσα στις -επαναλαμβάνω- πολύ δύσκολες συνθήκες και στη συγκυρία που είμαστε τώρα”, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Νωρίτερα, ο ερωτών βουλευτής παρουσίαζε πρόσφατα και επικαιροποιημένα, όπως είπε, στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία “στις 8 Μαΐου 2017 ήταν εκατόν εννέα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι με την ένδειξη «Κλειστόν», σε εβδομήντα δύο χώρους η επίσκεψη γινόταν κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές, με τις αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων και σε τριακόσιους έναν χώρους το ωράριο λειτουργίας ενώ θα έπρεπε να είναι το θερινό, είναι το χειμερινό, δηλαδή 08.00΄ με 15.00΄ το μεσημέρι. Το εισιτήριο, όμως, είναι το ακριβότερο, το θερινό.Έχουμε και επικαιροποίηση των στοιχείων δύο μήνες μετά, στο σήμερα: οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι λόγω έλλειψης προσωπικού είναι ογδόντα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς και κάλεσε την κυρία Κονιόρδου να παρουσιάσει τα αντίστοιχα στοιχεία του υπουργείου.

“Οι χώροι που λέτε ότι παραμένουν κλειστοί, είναι χώροι οι οποίοι είτε βρίσκονται σε φάση επισκευής, σε φάση όπου γίνονται εργασίες μέσα, είτεείναι με πολύ μικρή επισκεψιμότητα και δυσκολεύει αυτό το να τοποθετηθεί φύλακας, γιατί θα στερηθεί από κάποιους άλλους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα”, απάντησε η κυρία Κονιόρδου

“Ο πίνακας που έχετε ήταν από τον Απρίλιο. Κάποιοι χώροι ήδη έχουν ανοίξει”, συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού για να προσθέσει: “Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, να κρατούμε ανοικτούς τους χώρους. Είναι ογδόντα πέντε οι ανοικτοί χώροι που αυτή τη στιγμή λειτουργούν”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή