Θα δοθούν επτά τηλεοπτικές άδειες αποφάσισε το ΕΣΡ

Θα δοθούν επτά τηλεοπτικές άδειες αποφάσισε το ΕΣΡ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αριθμό επτά (7) κατέληξε η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για τις άδειες εθνικής εμβέλειας που πρόκειται να προκηρυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Περίπου ένα χρόνο μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προκηρύξει τέσσερις άδειες εθνικής εμβέλειας, επικαλούμενη γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας και λίγους μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το ΕΣΡ στην Γ.Γ. Ενημέρωσης, η όλη διαδικασία τίθεται εκ νέου σε κίνηση. Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου «αδειάζει» την κυβέρνηση και τους χειρισμούς που έκανε την προηγούμενη περίοδο για το θέμα των αδειών.

Τέσσερα μέλη του ΕΣΡ, ο αντιπρόεδρος κ. Ροδ. Μορώνης, οι καθηγητές κ. Γ. Πλειός και Βασ. Καραποστόλης και ο δημοσιογράφος Ν. Κιάος ψήφισαν υπέρ των τεσσάρων αδειών. Τέσσερα μέλη, οι καθηγήτριες κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου και Λίλιαν Μήτρου, η δημοσιογράφος κ. Πόπη Διαμαντάκου και ο οικονομολόγος κ. Γ. Σαρειδάκης τάχθηκαν υπέρ 9 αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Αθ. Κουτρομάνος, ψήφισε για 7 άδειες. Υστερα από πολύωρη διαβούλευση τα μέλη του Συμβουλίου κατέληξαν να στείλουν επιστολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, αναφέροντας την επιχειρηματολογία τους για τις 7 άδειες.

Τις προηγούμενες μέρες κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που «επέστρεφε» την αρμοδιότητα της χορήγησης των αδειών από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο ΕΣΡ και όριζε ακόμη πως το πρόγραμμα των παρόχων, όλων των κατηγοριών, θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο κ. Παππάς δήλωσε, χθες, ότι «η απόφαση του ΕΣΡ είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στον δρόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών». Η αρμόδια τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου υπογράμμισε πως «είναι, πλέον, σαφές ότι το καθεστωτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και τον περιορισμό του πλουραλισμού έχει πέσει στο κενό».

Σήμερα αναμένονται η αποστολή του ερωτήματος προς το ΕΣΡ από τους υπουργούς Παππά και Ευκλ. Τσακαλώτο για να αρχίσει η διαδικασία του προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης των αδειών και η υπογραφή της απόφασης της ραδιοτηλεοπτικής Αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή