Προβάδισμα 11,9% Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα 11,9% Ν.Δ. έναντι ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορά της τάξεως του 11,9% προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ  στην έρευνα «τάσεις» της MRB (έγινε από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου), που υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιείται με προσωπικές συνεντεύξεις και όχι τηλεφωνικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,7% (από 29,1% τον Δεκέμβριο), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 17,8% (16,2%) και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,4% (8,3%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 7,4% (6,5%) και το ΚΚΕ 6,9% (6,4%), ενώ όλα τα άλλα κόμματα φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής (Ενωση Κεντρώων 2,9%, ΑΝΕΛ 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, Ποτάμι 2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%) και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 17,8%. Η δε μικρή μείωση της ψαλίδας που παρατηρείται στη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ (ήταν τον Δεκέμβριο 12,9%), όπως φαίνεται και στον πίνακα, οφείλεται στην αύξηση της μέχρι τώρα χαμηλότατης συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς άνοδο εμφανίζει και το κόμμα του κ. Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρον έχει και η αναγωγή της πρόθεσης ψήφου που έκανε, όπως πάντα, η MRB (δηλαδή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος), καθώς σε αυτήν η Ν.Δ. κυμαίνεται από 31% έως 35,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 18,1% έως 21,7%, με μέσες τιμές 33,2% και 19,9% αντίστοιχα.

Προβλέψεις που επιβεβαιώνει και ένα πρωτότυπο ερώτημα που έχει εισαγάγει η MRB την τελευταία διετία με τη διατύπωση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει με έστω μία ψήφο διαφορά». Η Ν.Δ. σε αυτό το ερώτημα λαμβάνει το 34,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,1%, ποσοστά που μάλλον όχι τυχαία είναι μέσα στο εύρος της εκτίμησης ψήφου.

Η πεποίθηση που έχουν οι πολίτες ότι οποτεδήποτε γίνουν στο εξής εκλογές νικήτρια θα είναι η Ν.Δ. φαίνεται και από την παράσταση νίκης. Το πιστεύει πλέον το 58,4% των ερωτηθέντων έναντι μόλις του 14,8% που πιστεύει ότι θα ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει και ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα. Η MRB ρώτησε «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» και το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι θα μεταβούν στις κάλπες ήταν 51,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή