«Κόβεται» στις Πανελλαδικές η κυβέρνηση

«Κόβεται» στις Πανελλαδικές η κυβέρνηση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανευθυνότητα, υποκρισία και μικροκομματικά παιχνίδια καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τις τελευταίες εξαγγελίες της ηγεσίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, βάσει των οποίων δεν θα καταργηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ως βασικό κριτήριο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ/ΤΕΙ από το 2020.

«Αρχές Μαΐου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουν», ανέφερε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Νίκη Κεραμέως, και προσέθεσε: «Δύο μήνες μετά, ο πρόεδρος του ΙΕΠ παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα βασίζεται, σε τι άλλο; Μα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις! Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε τους μαθητές και τους γονείς τους παίζοντας με την ψυχολογία των παιδιών. Αντί για πραγματικό ενδιαφέρον για την Παιδεία, τους νέους και την προοπτική τους, η κυβέρνηση, με πρωτοφανή ανευθυνότητα και υποκρισία, επιδίδεται σε μικροκομματικά παιχνίδια».

Απαντώντας, ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε την κ. Κεραμέως για «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση». «Το ΙΕΠ, που μελετά και εισηγείται τις αλλαγές στο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημοσιοποίησε τις απόψεις του. Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου, όπως και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εχω δεσμευτεί στη Βουλή ότι τόσο οι αλλαγές στο Λύκειο, που είναι το σημαντικό θέμα και συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να γίνουν, όσο και η κατάργηση του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η αντικατάστασή τους με το εθνικό απολυτήριο, θα είναι αντικείμενο συζήτησης ώστε να επιτύχουμε την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση. Αρα, ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεπώς η κ. Κεραμέως ας μην προτρέχει εκμεταλλευόμενη την αυτονόητη αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους».

Σε απάντηση των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι είναι φανερή η δυσαρέσκεια του Υπουργείου από την ανακοίνωση της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «δεν διδάσκεται από τα λάθη του», τα οποία είναι ότι: «Υπόσχεται εκ νέου κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε η διατήρησή τους. Ισχυρίζεται ότι ακολουθεί αταλάντευτα την οδό του διαλόγου, ενώ όσα νομοθετήματα έχει εισηγηθεί στη Βουλή, έχουν συζητηθεί με επείγουσες διαδικασίες και χωρίς δημόσια διαβούλευση»

Και τέλος ότι «ανακοίνωσε την υποτιθέμενη κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων μόλις ένα μήνα πριν τη φετινή διεξαγωγή τους, και μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, χωρίς κανένα σχέδιο». «Ας μπει ένα τέλος στον εμπαιγμό και την ανευθυνότητα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας», καταλήγει η κ. Κεραμέως. 

Την ίδια στιγμή, σήμερα οι πρυτάνεις θα συνεδριάσουν εκτάκτως στην Αθήνα για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, όπως κατατέθηκε για επεξεργασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές που έγιναν απέχουν πολύ από το εύρος των παρατηρήσεων που η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει ζητήσει να ληφθούν υπόψη από το υπουργείο. Από την άλλη, η πλειονότητα των συγκλήτων των ελληνικών ΑΕΙ έχει δηλώσει την αντίθεσή της σε κομβικές ρυθμίσεις του ν/σ, όπως για τις μεταπτυχιακές σπουδές, τους ΕΛΚΕ και την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην έκτακτη συνεδρίαση θα παραστεί ο κ. Γαβρόγλου. Για το ν/σ θα συνεδριάσει και η σύνοδος προέδρων ΤΕΙ, την προσεχή Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή