Κλιμάκωση από Ν.Δ. της επίθεσης στο Μαξίμου

Κλιμάκωση από Ν.Δ. της επίθεσης στο Μαξίμου

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν έχετε άντερα, καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου ή πρόταση για Προανακριτική. Καταθέστε τη τώρα!». Η προ ημερών προτροπή του Πάνου Καμμένου στην κοινοβουλευτική του αντιπαράθεση με τον Μάκη Βορίδη επεστράφη. Η Ν.Δ. σήκωσε το γάντι και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. H απάντηση από την Πειραιώς ήρθε με την κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν τα κίνητρα της «εξωθεσμικής» εμπλοκής του ΥΠΕΘΑ στην υπόθεση «Noor 1».

Η απόφαση της κομματικής ηγεσίας για κλιμάκωση των επιθέσεων στην κυβέρνηση, με αιχμή το πρόσωπο του κυβερνητικού εταίρου, ήταν ούτως ή άλλως ειλημμένη, από τη στιγμή που άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για περίεργη εμπλοκή του στην υπόθεση. Αυτή επιβεβαιώθηκε από τη συνεχιζόμενη άρνηση του Μαξίμου και του πρωθυπουργού να απαντήσουν στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί – άρνηση που επιβεβαιώνει την εκτίμηση του τρίτου ορόφου της Πειραιώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλήρως εγκλωβισμένος μετά και την πλήρη κάλυψη που παρείχε στον κ. Καμμένο. «Ο κ. Τσίπρας μένει εκτεθειμένος από την αδυναμία του να δώσει απαντήσεις σχετικά με την απόλυτη αποτυχία επίτευξης των δικών του στόχων και από την πλήρη κάλυψη των επικίνδυνων αντιθεσμικών επιλογών του υπουργού του», έλεγαν κύκλοι της Πειραιώς, παραπέμποντας στην εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια την περασμένη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκιαγράφησε την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν λειτουργεί διαλυτικά μόνο για την οικονομία, αλλά και για τους θεσμούς.

Ο θεματοφύλακας

Δεν ήταν τυχαία η υπογράμμισή του ότι η αντιπολίτευση θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας του δημοκρατικού κεκτημένου. Στο αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής που κατέθεσε την Πέμπτη η Ν.Δ., εκτός από τα κίνητρα της εμπλοκής του κ. Καμμένου στην υπόθεση, είναι σαφής η επικέντρωση στη θεσμική «ζημιά» που συντελείται με ευθείες αιχμές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και παράβαση της διάκρισης των λειτουργιών εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, τη Δευτέρα έβαλε στο ίδιο κάδρο τον κ. Καμμένο και τον κ. Πολάκη, μιλώντας για θεσμική χυδαιότητα και ακρότητες, με τις οποίες ταυτίζεται ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, με τη συντήρηση της υπόθεσης ψηλά στην ατζέντα, η Πειραιώς πλήττει την κυβέρνηση στο μαλακό της υπογάστριο που είναι η αμηχανία και η δυσαρέσκεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση στην οποία έχουν βρεθεί – ή θα βρεθούν, συρόμενοι σε στήριξη του κυβερνητικού εταίρου.

Και σε αυτή την ιστορία, έχει σύμμαχό της τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα είναι η υπόθεση Καμμένου το νήμα που θα ενώσει τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου; «Η κυβέρνηση είναι καθολικά απομονωμένη σε αυτό το ζήτημα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση συντάσσεται με το αίτημα διερεύνησης της σκανδαλώδους αυτής υπόθεσης», έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «έχει μείνει μόνη». Η Πειραιώς προσβλέπει στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας το Συνέδριο της ΔΗΣΥ, μίλησε για δυνατότητες συγκλίσεων στα μεγάλα και δη στις «μεγάλες εθνικές στρατηγικές που διατρέχουν τον χρόνο».

Η προστασία της ανεξαρτησίας των θεσμών και της Δημοκρατίας είναι ένα από τα «μεγάλα», ανεξαρτήτως των κομματικών σκοπιμοτήτων και εκλογικών στοχεύσεων του κάθε κόμματος. Και η υπόθεση Καμμένου έχει, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων και δημοσίων τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης, προκαλέσει διακομματική συσπείρωση εναντίον του. Για την ώρα, η Πειραιώς στρέφει το ενδιαφέρον της στον χρονικό προσδιορισμό της επίμαχης συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να την καθυστερήσει, όπως έδειξε και η στάση της κυβερνώσας πλειοψηφίας που απέρριψε το αίτημα του Ποταμιού που στήριξαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για εμφάνιση του κ. Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η Ν.Δ. θα πιέσει για επιτάχυνση της σχετικής συζήτησης. Οσο ο κ. Τσίπρας θα αποφεύγει να τοποθετηθεί τόσο η Ν.Δ. θα πιέζει για απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσα συνέβησαν το 2015.

Σφίγγει τον κλοιό

Η Πειραιώς δεν επαναφέρει τυχαία τη δέσμευσή της ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Εξεταστική για το 2015 και τα γεγονότα που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls. Η αφορμή ήταν οι αποκαλύψεις της «Κ» για το σχέδιο παράλληλου νομίσματος που επεξεργαζόταν ο Κορεάτης σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ, αλλά και οι δηλώσεις Βαρουφάκη ότι ο πρωθυπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένος για το Plan B.

Η Πειρα0ιώς επέμεινε με ανακοινώσεις ότι οι ευθύνες δεν παραγράφονται. Η αποστροφή του λόγου του Βασίλη Κικίλια στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη δεν ήταν τυχαία. Δεν αναφερόταν μόνο σε όσα έγιναν τους πρώτους μήνες του 2015, αλλά και σε όσα συνέβησαν αμέσως μετά, με κορυφαίο γεγονός τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Παιδεία και οι ιδεοληψίες ΣΥΡΙΖΑ

Ψηλά κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ατζέντα του το μέτωπο της Παιδείας, καθώς κυρίαρχη πεποίθησή του είναι ότι δοκιμάζεται κατεξοχήν από την ιδεοληψία και τις εμμονές της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί την Παιδεία πεδίο που προσφέρεται για συνθέσεις και συναινέσεις και βασικό τομέα που θα μπορούσε να συνδράμει στην έξοδο από την κρίση μέσω της εξωστρέφειας – σχετικές αναφορές είχε κάνει και από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επιλέγει το πισωγύρισμα και την επιστροφή στη δεκαετία του ’80 – όπως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης και στο άρθρο του στην «Κ» της Κυριακής. Είναι ακόμη νωπός ο πόλεμος που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Γαβρόγλου με αφορμή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε στις αρχές Ιουνίου ως οπισθοδρομικό, διχαστικό, φέρον επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο και χωρίς ορίζοντα. Η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ότι θα το καταψηφίσει, καθώς και ότι θα το ακυρώσει όταν έρθει στα κυβερνητικά πράγματα. Νέα παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη για τα πανεπιστήμια αναμένεται, εξάλλου, αύριο στην εκδήλωση «Οχι στον νόμο Γαβρόγλου» που διοργανώνει η «ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α». Παρόντες θα είναι ακόμη ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή