Εισαγγελείς κατά κυβέρνησης

Εισαγγελείς κατά κυβέρνησης

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο βρίσκονται κυβέρνηση και Δικαιοσύνη. Τον «πόλεμο» ξεκίνησαν αυτή τη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης που επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών ελέγχων αλλά και οι αιχμηρές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες η Δικαιοσύνη επέδειξε αδράνεια στη διερεύνηση της ανάμειξης του Γιάννου Παπαντωνίου σε υποθέσεις «μιζών» για τα εξοπλιστικά συστήματα.

Μετά τις ανακοινώσεις της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, «βαρύ κατηγορώ» στην κυβέρνηση απηύθυνε και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της εγείρει ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας.

«Οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν τη Δημοκρατία συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο γι’ αυτήν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΕΕ την οποία αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν υπογράφει ο πρόεδρός της Δημήτρης Ασπρογέρακας.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς, χωρίς να τον κατονομάζουν, ζητούν από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο να καταθέσει άμεσα όσα στοιχεία έχει στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης και να μην προχωρά, όπως επισημαίνουν, σε «απαράδεκτες γενικεύσεις» με ατεκμηρίωτες επιθέσεις εις βάρος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

«Η ΕΕΕ καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως τον θεσμό της Δικαιοσύνης». 

Η πρώτη σύγκρουση

Η πρώτη φορά που κυβέρνηση και δικαστές ήρθαν σε σύγκρουση ήταν τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens λόγω μη έγκαιρης μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Τα «πυρά» για την καθυστέρηση είχε δεχθεί ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος. Ο ίδιος είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επεσήμαινε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και ότι ήταν ενήμερα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, ενώ έκανε λόγο για «σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα που δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια». Στο πλευρό του κ. Ντογιάκου είχε ταχθεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε η δεύτερη –και σφοδρότερη επί του παρόντος– σύγκρουση με επίκεντρο την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι δηλώσεις στις οποίες είχαν προβεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της Ολομέλειας των δικαστών του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο τότε υπουργός Επικρατείας και «εμπνευστής» του νόμου Νίκος Παππάς, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, είχαν προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων του δικαστικού κόσμου, η οποία εκφράστηκε με σκληρές ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης από το σύνολο των δικαστικών Ενώσεων.

Ν.Δ.: Ζημιά στο δημοκρατικό πολίτευμα

«Καμπανάκι για τη Δημοκρατία» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τις ανακοινώσεις των Δικαστικών Ενώσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποτελούν «μια αυστηρή προειδοποίηση για τη ζημιά που προκαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα». Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες η διάκριση των εξουσιών και ο έλεγχος των πράξεων της εκάστοτε κυβέρνησης από τη δικαστική εξουσία. «Οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον της Δικαιοσύνης και η κάλυψή τους από τον κ. Τσίπρα αποτελούν την πιο σκοτεινή πλευρά μιας κυβέρνησης που καταφεύγει όλο και πιο πολύ στον αυταρχισμό» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς, ενώ χαρακτηρίζεται «πρωτοφανές ο πρωθυπουργός της χώρας να σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ και να μιλά για “θεσμικά εμπόδια”». Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο αρμόδιος τομεάρχης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου έκανε αναφορά σε «συνεχείς αντιθεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Δικαιοσύνη», οι οποίες, όπως πρόσθεσε, «προσβάλλουν την ανεξάρτητη λειτουργία της, προκαλούν τους δικαστικούς λειτουργούς και διχάζουν τον ελληνικό λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή